Skip to main content

Τι αλλάζει από αύριο στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Οι πολίτες δίχως την προστατευτική μάσκα δεν θα μπορούν να επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Ποιος είναι ο ρόλος του «Συνοδού γραμμής»

Σε ρυθμούς μερικής κανονικότητας θα επιστρέψει ο ΟΑΣΘ από αύριο, ημέρα έναρξης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα.

Ήδη ο ΟΣΕΘ απέστειλε οδηγίες προς τους παρόχους λειτουργίας και τους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς, δηλαδή του ΟΑΣΘ.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου διακόπτεται η εκτέλεση δρομολογίων με περιορισμένο δυναμικό (προσωπικό ασφαλείας) κατά τις ώρες 10.00 ως 14.00 και από 18.00 μέχρι την λήξη της βάρδιας.

Τα οχήματα των ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ που θα εκτελούν συγκοινωνιακό έργο στον νομό Θεσσαλονίκης από αύριο θα φτάσουν μέχρι και τα 350 από τα 300 σήμερα.

Παραμένει ο περιορισμός του αριθμού των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό που να διασφαλίζεται η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης των 1,50-2,00 μέτρων μεταξύ τους (οδηγίες ΕΟΔΥ, Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτικής Προστασίας) ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Οι εργαζόμενοι και οι χρήστες της αστικής συγκοινωνίας θα τηρούν τα απαραίτητα μέτρα και φορούν υποχρεωτικά την προστατευτική μάσκα κατά την επιβίβασή τους. Οι εργαζόμενοι φορούν επίσης γάντια μιας χρήσης.

Η θύρα του οδηγού εξακολουθεί να παραμένει κλειστή και τοποθετείται ειδικό διαφανές διαχωριστικό πέτασμα μεταξύ του οδηγού και των επιβατών (Plexiglas ή άλλο ομοιογενές υλικό επαρκούς πάχους και ανθεκτικότητας)

Με μάσκα οι πολίτες και επιβίβαση μόνο από την 2η πόρτα

Οι πολίτες δίχως την προστατευτική μάσκα δεν θα επιβιβάζονται (εκτός εάν υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγείται εντός του λεωφορείου). Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Η είσοδος των επιβατών θα γίνεται αποκλειστικά από τη δεύτερη πόρτα των οχημάτων και θα κάνουν χρήση του αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται υποχρεωτικά στα συγκεκριμένα σημεία.

Η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται από την τρίτη πόρτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη πόρτα, θα προηγείται αυστηρά η αποβίβαση και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επιβίβαση των πολιτών.

Θα υπάρξει προσωρινή απενεργοποίηση των μηχανημάτων αυτόματης πώλησης εισιτηρίων προς αποφυγήν συνωστισμού.

Σε κάθε δρομολόγιο θα τοποθετηθεί ένας εργαζόμενος του ΟΑΣΘ, που να ενεργεί ως «Συνοδός γραμμής», σύμφωνα με την σχετική κατεύθυνση του ΥΜΕ. Ο «Συνοδός γραμμής» θα βρίσκεται στην μεσαία (δεύτερη) θύρα του λεωφορείου, και η παρουσία του στοχεύει στην παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως εξαγγέλθηκαν από το ΥΜΕ (χρήση μασκών, απολυμαντικού, μέγιστος αριθμός επιβατών), και δευτερευόντως ο έλεγχος της εισιτηριοδιαφυγής.

Για την εβδομάδα 04.05.2020 ως 10.05.2020 διατηρείται ο περιορισμός του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού επιβατών στον αριθμό των καθημένων (περίπου 25% του συνολικού αριθμού θέσεων -όρθιων και καθημένων). Το θέμα θα επανεξεταστεί και θα εκδοθεί νεότερη απόφαση Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου.

Απολύμανση των οχημάτων

Θα γίνεται σχολαστική και πλήρης απολύμανση των οχημάτων μετά το τέλος της βάρδιας ακολουθώντας ειδικότερα «πρωτόκολλα» με ευθύνη των παρόχων. Ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (κυρίως χειρολαβές, χειρολισθήρες και καθίσματα) θα γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου.

Απολύμανση των κλιματιστικών μονάδων και αερισμός των χώρων και, επακόλουθη επιβεβαίωση ότι δεν γίνεται ανακύκλωση-ανακυκλοφορία του αέρα (που υπάρχει εντός του λεωφορείου) ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα λειτουργούν οι μονάδες κλιματισμού και θα υπάρξει μέριμνα για άνοιγμα παραθύρων.