Skip to main content

Τι αλλάζει με τα τραπεζοκαθίσματα σε Ικτίνου και Ζεύξιδος (φωτο)

Το σχέδιο του δήμου ορίζει τα τμήματα σε Ικτίνου και Ζεύξιδος, στα οποία οι καταστηματάρχες της περιοχής θα μπορούν να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά

Μετά την ανάπλαση στους πεζόδρομους Ικτίνου και Ζεύξιδος, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά το σχέδιο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή, έχοντας ως στόχο «τη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, από κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και την εύρυθµη λειτουργία των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος».

Το σχέδιο του δήμου ορίζει τα τμήματα σε Ικτίνου και Ζεύξιδος, στα οποία οι καταστηματάρχες της περιοχής θα μπορούν να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού αφήνεται ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών και των οχηµάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,60 µ. Παράλληλα, επί της πεζοδροµηµένης οδού Ικτίνου θα υπάρξει πρόσθετα ελεύθερη ζώνη διέλευσης των πεζών πλάτους 2,00 µ. κατά µήκος της πρόσοψης των οικοδοµών.

Στη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φορείς της πόλης, ζήτησαν να διατεθεί περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων για τη βιωσιµότητα των επιχειρηµατιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι αρµόδιες υπηρεσίες πρόκειται το επόμενο διάστημα να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατάργησης της διπλής όδευσης οχηµάτων έκτακτης ανάγκης στο κεντρικό τµήµα του πεζοδρόµου της οδού Ικτίνου, προκειμένου να διατεθεί επιπλέον χώρος.

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων επισημαίνεται µε διακριτό µπλε χρωµατισµό

 

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στις ζώνες των πεζοδροµηµένων οδών Ικτίνου και Ζεύξιδος πρόκειται να συζητηθεί και να λάβει το πράσινο φως την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης καταρτίστηκε από τη ∆ιεύθυνση Αστικού Σχεδιασµού & Αρχιτεκτονικών Μελετών. Εντός των ζωνών ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων θα ισχύουν οι Γενικές Κανονιστικές Αποφάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Θεσσαλονίκης, που αφορούν σε τεχνικές και λειτουργικές προϋποθέσεις παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων και σε γενικές ρυθµίσεις τοποθέτησης εξοπλισµού σε κοινόχρηστους χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισµάτων, όπως κάθε φορά κωδικοποιούνται.

Υπενθυθμίζεται ότι η ανάπλαση των δύο πεζοδρόμων είχε προκαλέσει αντιδράσεις από κατοίκους για τον χρόνο εκτέλεσής της. Τότε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς είχε υπεραμυνθεί το έργο και έκανε λόγο για μια απαράδεκτη πρότερη κατάσταση στην περιοχή. Όπως σημείωνε η παρέμβαση περιλαμβάνει ελεύθερη πρόσβαση, ειδικό δάπεδο και οριοθετημένους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.