Skip to main content

Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση - Πάνω από 300.000 οι εισπράξεις

Από την έναρξη του συστήματος έχουν καταμετρηθεί 220.000 σταθμεύσεις μέσω του «Thesi», ενώ έχουν εγγραφεί 14.500 μόνιμοι χρήστες στην εφαρμογή

Σε διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης «Thesi» θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι έχει ήδη βελτιωθεί η εικόνα της πόλης.

Από την έναρξη του συστήματος έχουν καταμετρηθεί 220.000 σταθμεύσεις μέσω του «Thesi», ενώ έχουν εγγραφεί 14.500 μόνιμοι χρήστες στην εφαρμογή αγοράς χρόνου.

Την ίδια ώρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί, στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής του συστήματος, έχουν «σκανάρει» από την αρχή της νέας χρονιάς 195.700 οχήματα (το 65% για θέσεις μονίμων κατοίκων) και έχουν βεβαιώσει 44.200 κλήσεις, εκ των οποίων το 68% αφορα το «Thesi».

Από τις 13 Ιανουαρίου τα συνολικά έσοδα από το σύστημα ανήλθαν στις 600.000 ευρώ(το 50,5% ανήκει στον δήμο και το υπόλοιπο 49,5% στην ανάδοχο εταιρεία Intrakat), από τα οποία πάνω από τις 300.000 ευρώ θα μπουν στα ταμεία του δήμου. Το ποσό αυτό αφορά μόνο την αγορά χρόνου στάθμευσης και όχι τις εισπράξεις από τις κλήσεις που βεβαιώνονται.

Ημερησίως η εισπραξιμότητα συνολικά ανέρχεται στις 11.000 ευρώ, με τη δημοτική αρχή να εκτιμά ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί αρκετά το επόμενο διάστημα εφαμοργής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κάνει αγώνα προκειμένου να χαρακτηριστούν ανταποδοτικά τα έσοδα τόσο από την ελεγχόμενη και τις κλήσεις όσο και από τα πρόστιμα στα τραπεζοκαθίσματα. Σκοπός, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι να μπορέσει ο δήμος να προχωρήσει μεταξύ άλλων στην πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών και ελεγκτών, προκειμένου να ελέγχεται η πόλη καλύτερα. «Μπορούμε να έχουμε 250-300 άτομα στο δρόμο για να ελέγχουμε την πόλη. Δεν μπορεί να υπάρχει έννομη τάξη στο χάος που υπάρχει στην πόλη με 25 άτομα στη βάρδια της δημοτικής αστυνομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία.

«Το κλίμα έχει αντιστραφεί, η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει. Έχει μειωθεί η παραβατικότητα ενώ και ο κόσμος που έρχεται στο κέντρο μπορεί να βρει να παρκάρει. Κανένας δεν θέλει να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου.

Πάντως μετά από επανελέγχους έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοτών, που είναι δικαιούχοι κάρτας μόνιμου κατοίκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γιάννη Μπουτάρη, σήμα μόνιμου κατοίκου είχαν 8.500 άτομα, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός ανέρχεται περίπου στις 5.000.

«Υπήρχαν πολλές πλαστές κάρτες στο παρελθόν. Αυτό δεν θα ξαναγίνει με τη διοίκηση Μπουτάρη», ανέφερε ο αρμόδιος  εντεταλμένος σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου.  Όπως είπε, «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν αποτυχία του συστήματος». Ο κ. Κιοσέογλου τόνισε πως από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους φαίνεται πως μειώθηκε ο χρόνος διέλευσης από το κέντρο της πόλης.

«Βελτιώνουμε το σύστημα συνεχώς, όπου υπάρχουν προβλήματα. Με το «Thesi» η πόλη έχει γίνει προσβάσιμη και το κυκλοφοριακό έχει βελτιωθεί», επισήμανε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αντύπας, εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας, που χειρίζεται το σύστημα της ελεγχόμενης.


Οι αλλαγές που προωθεί ο δήμος για τις θέσεις

Το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή μετά από διαβούλευση με ομάδες πολιτών προχωρά σε αλλαγές στο σύστημα με επιπλέον θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων στην Α΄Κοινότητα θα αυξηθούν από 3.054 σε 3.500 και της Γ΄ Κοινότητας από 400 σε περίπου 800 θέσεις.

Η αύξηση των θέσεων θα πραγματοποιηθεί με την μετατροπή των θέσεων, από επισκεπτών σε κατοίκων και το αντίστροφο, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί καλύτερα και με τη εξοικονόμηση θέσεων, που είναι αδρανείς και προέρχονται από φορτοεκφορτώσεις.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν ανακατανομές στις θέσεις σε οδούς, όπως Ιασωνίδου, Εθνικής Αμύνης, Αγίας Σοφίας (πάνω από την Εγνατία), Νικολάου Γερμανού, Αγ. Δημητρίου και θα παραχωρηθούν 150 ανενεργές θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Παράλληλα, ξεκινά και η επέκταση του συστήματος σε τμήμα της Ε΄ Κοινότητας και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν διανεμηθεί οι κάρτες στους κατοίκους, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει η εφαρμογή του.

Κάλεσε τους μόνιμους κατοίκους – περίπου 700 - να τακτοποιήσουν τα δικαιολογητικά τους για τις κάρτες καθώς λήγει η προθεσμία και από τις 23 Απριλίου δεν θα ισχύει ο αριθμός πρωτοκόλλου.

Η κ. Αγγελίδου προανήγγειλε επίσης αύξηση των σημείων πώλησης χρόνου στάθμευσης. Δεν προβλέπονται πάντως βελτιωτικές αλλαγές για επαγγελματίες και εργαζόμενους. «Δεν μπορούμε να γεννήσουμε θέσεις», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών, με τον δήμαρχο να επαλαμβάνει την πρότασή του για αλλαγή του ωραρίου αγοράς.