Skip to main content

Τι είπε ο Τσίπρας για Σκουριές, ΕΒΖ, παραλιακό μέτωπο και Νέα Τούμπα

Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας το Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία λήξης του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, υπεραμύνθηκε των περιφερειακών συνεδρίων, τονίζοντας ότι εξεπλάγη από την ανταπόκριση και την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων σε αυτά τα συνέδρια.

«Κυβέρνηση και υπουργοί προσερχόμαστε απροκατάληπτα στα συνέδρια. Μέσα από το διάλογο και τη συναίνεση θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Δε μας ενδιαφέρει η κομματική προέλευση των συνομιλητών μας, αλλά η παραγωγική συζήτηση για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα κάθε τόπου. Θα ήταν ευχής έργο να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης, όπως με τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη, και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με πολιτικό πολιτισμό και διάλογο ουσίας, χωρίς τη ρητορική των εντυπώσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για τη στάση του απέναντι σε όσους παράγουν έργο, παρά τις όποιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, φέρνοντας ως παράδειγμα τα καλά λόγια του περιφερειάρχη για τον κ. Χαρίτση.

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους. Ανοίγει ο δρόμος για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και ακόμη καλύτερο το 2019 σε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αξιοπιστία της χώρας. Δε φτάσαμε ως εδώ χωρίς προσπάθεια. Δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμε. Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διαπραγμάτευσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κυβερνητικό έργο και επισήμανε ότι «για εμάς δεν έχει σημασία να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά πρωτίστως να ευημερούν οι άνθρωποι», δίνοντας έμφαση σε στόχους όπως η μείωση της ανεργίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Μίλησε για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, προϊόν πολιτικών της κυβέρνησης χωρίς να το επιβάλλει κάποιος άλλος.

Οι τρεις αναπτυξιακοί πυλώνες, που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, είναι:

-Μακροοικονομική δημοσιονομική σταθερότητα.

-Στήριξη εργασίας, μείωση της ανεργίας, διεύρυνση του κοινωνικού κράτους – Δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο.

-Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Σε αυτά τα συνέδρια σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, με ιδιοκτήτη το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής. Αυτό το παρελθόν οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την κριτική στην τομή επιλογής των γραμματέων των υπουργείων, σε μια μεγάλη όπως τη χαρακτήρισε μεταρρύθμιση, ώστε να συγκρουστεί η κυβέρνηση με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρου από κάθε κυβέρνηση. «Αντιτίθεται στην αποκομματικοποίηση του κράτους και μιλά ακόμη και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων», είπε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας μάλιστα να τον αναφέρει ονομαστικά.

Έψεξε τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις του για τις απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και για τις θέσεις του περί ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «η πορεία προς την έξοδο από την κρίση δεν είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη. Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια φαίνεται ότι έχουν ακόμη σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω στις ανάλγητες ταξικές πολιτικές. Η επόμενη μέρα θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό, από ένα σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Πρωταρχική μας δέσμευση στους πολίτες αποτελεί να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμιά περίπτωση και για κανέναν όσες απειλές και πιέσεις να δεχτεί. Όλα στη Δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στην Κεντρική Μακεδονία και τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είπε ότι εδώ θα δοκιμαστεί το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας. «Επιδίωξή μας πρέπει να είναι να γίνει η Περιφέρεια και η Θεσσαλονίκη πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Να γίνει πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, όπως είπε ο περιφερειάρχης, κεντρική πύλη της βαλκανικής περιφέρειας, μέσα από μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και σεβασμού», είπε.

Ανάπτυξη

Για το αγροτικό είπε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η αξιοποίηση του αγροτικού ΕΣΠΑ.

Εκχωρήθηκε το 37% των πόρων και μαζί με τα Leader η Κεντρική Μακεδονία λαμβάνει 598 εκ. ευρώ συνολικά (μέχρι σήμερα 276 εκ. ευρώ).

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε για τους επιλαχόντες νέους αγρότες ότι εντάσσονται όλοι στο πρόγραμμα ενίσχυσης, δικαιώνοντας έτσι και τον αγώνα που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για ένταξη όλων των νέων γεωργών που το δικαιούνται (συνολικά 3.500 νέοι γεωργοί).

ΕΒΖ και Ελληνικός Χρυσός

Για την ΕΒΖ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το στρατηγικό επενδυτή, με όρους διασφάλισης της βιωσιμότητας της επιχείρησης και διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς πως ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης θα αποζημιωθούν για το προϊόν που είναι απλήρωτο και θα ενισχυθούν για την επανασπορά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς (τουρισμό, περιβάλλον, υποδομές κτλ.). Στο ζήτημα της Χαλκιδικής και της επένδυσης στις Σκουριές (Ελληνικός Χρυσός) ο κ. Τσίπρας είπε: «Είμαστε στη διαιτησία για την τήρηση ή μη από την εταιρία των όρων της σύμβασης. Προσφύγαμε για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Θα επιμείνουμε στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επένδυσης. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός των νόμων και κανόνων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Ελεύθεροι χώροι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού κόλπου τονίζοντας ότι «με αυτόν δίνουμε τη δυνατότητα στους τοπικούς φορείς να αποφασίσουν για την προστασία του κόλπου».

Για τους ελεύθερους χώρους στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είπε για την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, του Κόδρα και της ΔΕΘ ότι το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση ειδικών χωρικών σχεδίων για την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μετατροπή σε δημόσιο χώρο πρασίνου του ρέματος Κυβερνείου, το οποίο είπε ότι λύθηκε με χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και στη μετατροπή της περιοχής σε χώρο υψηλού πρασίνου.

Νέα Τούμπα

Έχει ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για να γίνει η επέκταση και ανάπλαση του γηπέδου. «Από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό εξετάζονται ήδη θετικά περεταίρω αιτήματα του συλλόγου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραλιακό μέτωπο

Για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης είπε ότι θα στηρίξει μέσω της ΕΤΕΠ το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος τα έργα στο δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Φυσικό αέριο

Για την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου είπε πως στη Θεσσαλονίκη την επόμενη πενταετία θα τροφοδοτηθούν άλλοι 40.000 καταναλωτές και στη υπόλοιπη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα τροφοδοτηθούν επίσης χιλιάδες καταναλωτές σε άλλα έξι αστικά κέντρα.

Υποδομές

Για τα έργα υποδομής, όπως το μετρό, ο ΠΑΘΕ, ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο κ. Τσίπρας είπε πως τελείωσαν τα ανέκδοτα και τα έργα ολοκληρώνονται το ένα μετά το άλλο, λόγω της πολιτικής βούλησης και της δουλειάς της κυβέρνησής του.

«Ξεκινάμε τους επόμενους μήνες τις πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υπερασπίστηκε και την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ, κάνοντας λόγο για ξεκαθάρισμα ενός αδιαφανούς συστήματος αστικών συγκοινωνιών. Εξήγγειλε εκ νέου το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα σιδηροδρομικά έργα και ανακοίνωσε ότι στο τέλος Απριλίου θα αρχίσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης της σιδηροδρομικής Εγνατίας, με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας. Μέσα στο 2019 θα προκηρυχθεί το έργο Θεσσαλονίκη – Βέροια – Έδεσσα και είπε πως δρομολογείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος σε ένα σύνολο συγκεκριμένων γραμμών, μεταξύ των οποίων και ο προαστιακός στη δυτική Θεσσαλονίκη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Κόμβος Λαγκαδά, Θέρμη – Γαλάτιστα, ένα χιλιόμετρο Μουδανιά – Ποτίδαια, σύνδεση λιμανιού Θεσσαλονίκης – ΠΑΘΕ δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα εντός του 2018, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για την ΕΥΑΘ είπε ότι διασφαλίστηκε ο δημόσιος χαρακτήρας, αφού η εταιρία σε ποσοστό 51% παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο. «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι όχι εμπόρευμα και θα το διασφαλίσουμε αυτό και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση», υπογράμμισε.

Για την Παιδεία και την πρόταση Τζιτζικώστα για ζώνη χαμηλής φορολόγησης των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση τη βλέπει θετικά.

Για την υγεία είπε ότι δημιουργούνται νέες μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε ότι «στο χώρο της υγείας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια στήθηκε το μεγαλύτερο πάρτι, μεγαλύτερο κι από εκείνο στους εξοπλισμούς ίσως».