Skip to main content

Τι απαντά η ΕΛΑΣ για την παρουσία του αρχηγού στην ομιλία Τσίπρα

Σύμφωνα με την αστυνομία, την ίδια ημέρα ανάλογη παρουσία της ηγεσίας της υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης» αποδίδει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την παρουσία του αρχηγού του Σώματος, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, και του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγου Χρήστου Δραγατάκη, στην προεκλογική συγκέντρωση-ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, μετά τα σχετικά επικριτικά δημοσιεύματα και τη φωτογραφία των δύο ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.Α.Σ με πολιτικά, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την ίδια ημέρα ανάλογη παρουσία της ηγεσίας της υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας-ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος.

«Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της φυσικής ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων, καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης» απαντά το αρχηγείο.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΛ.ΑΣ., σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, τον α΄ βοηθό γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο αρχηγός επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της φυσικής ηγεσίας της δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο αρχηγός εποπτεύει προσωπικά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στον λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους γενικούς επιθεωρητές αστυνομίας και στους γενικούς αστυνομικούς διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

«Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες» υποστηρίζει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.