Skip to main content

Τι απαντά ο διοικητής του Γεννηματάς στις καταγγελίες της ΕΝΙΘ

Δεν θα ακολουθήσω τις υποκινούμενες, ανούσιες αντιπαραθέσεις που επιλέγουν κάποιοι για μικροκομματικές σκοπιμότητες, αναφέρει ο Δρ. Γιώργος Κούτρας

Απαράδεκτα, όλως ψευδή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Γεννηματάς - Άγιος Δημήτριος, Δρ. Γιώργος Κούτρας, τα όσα υποστηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, που προχώρησε σε καταγγελία «για επικίνδυνες ενέργειες και παρεμβάσεις» του, ενώ του προσάπτουν ότι «με την αυταρχική και επιθετική συμπεριφορά του, έχει δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και αντιπαλότητας στους εργαζόμενους».

 

«Αντιμετωπίζω με ιδιαίτερο σεβασμό όλο το Προσωπικό του Νοσοκομείου και δεν προσπάθησα ποτέ να επιβάλω την άποψή μου μέχρι σήμερα με καμία «εντέλλεσθε» απόφασή μου. Τουναντίον είμαι ανοιχτός σε διάλογο με όλο το Προσωπικό του Νοσοκομείου και ουδέποτε κάποιος εξέφρασε παράπονο σχετιζόμενο με τη συμπεριφορά μου καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα Επιστημονικής και Επαγγελματικής πορείας μου με εξαίρεση τους καταγγέλλοντες για μικροκομματικούς στόχους», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία ότι έδωσε εντολή σε Ιατρό του Νοσοκομείου να περιθάλψει «δικό του ασθενή», ο ίδιος παραδέχεται ότι «είναι αλήθεια ότι δείξαμε ιδιαίτερο -ανθρώπινο- ενδιαφέρον τόσο εγώ όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής προκειμένου να εξεταστεί και τελικώς να νοσηλευτεί στο «Γ. Γεννηματάς» παιδί διοικητικού υπαλλήλου του διασυνδεόμενου νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Για την επιτυχή μάλιστα αντιμετώπιση του περιστατικού ευχαρίστησαν όλοι τους Γιατρούς της Κλινικής για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, δικαιώνοντας την επιμονή των γονιών για την επιλογή της συγκεκριμένης κλινικής του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται. Ουδέποτε προπηλάκισα τους γιατρούς της Κλινικής και μάλιστα για θέματα που άπτονται της πανδημίας (!)».

«Δεν αναλώνομαι και δεν θα ακολουθήσω τις υποκινούμενες, ανούσιες αντιπαραθέσεις που επιλέγουν κάποιοι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», επισημαίνει ακόμη.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Είναι γνωστό ότι αναλάβαμε ως νέα Διοίκηση στα μέσα του Ιανουαρίου του 2020 και πριν καλά γνωρίσουμε και ασχοληθούμε με την επίλυση των προβλημάτων βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, την εμφάνιση της Πανδημίας. Δώσαμε και κερδίσαμε όλοι μαζί, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Παραϊατρικό προσωπικό τη μάχη απέναντι στην πρωτοφανή Πανδημία του Κορωνοϊού. Ακούσαμε τις οδηγίες των Ειδικών, τις εφαρμόσαμε με αυταπάρνηση και γι’ αυτό πετύχαμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με αλληλεγγύη, για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε σταδιακά ασφαλείς στην κανονικότητα και δεν εφησυχάζουμε για να είμαστε πανέτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμη καλύτερες Υπηρεσίες σε όλους τους Έλληνες. 

Κάποιοι όμως, αν και η χώρα μας και το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται ακόμη και η κρίση δεν έχει τελειώσει βιάζονται να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις και προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα με ανακρίβειες, ψευδείς αναφορές και συκοφαντίες για να μειώσουν το έργο της Διοίκησής μας που από την πρώτη ημέρα ασχολήθηκε με επιτυχία για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Αποφύγαμε μέχρι σήμερα να απαντήσουμε στα κακοήθη δημοσιεύματα γιατί σκοπός μας ήταν και παραμένει η βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας στον δοκιμαζόμενο λαό μας.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να απαντήσω στο δημοσίευμα της καταγγελίας από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (Ε.Ν.Ι.Θ) και σας παραθέτω παρακάτω τα πραγματικά περιστατικά προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Σχετικά με την αναβάθμιση της Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ σας γνωστοποιώ ότι στις 24-9-2019 υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της πρώην Διοικήτριας του Νοσοκομείου για την Πράξη ανακαίνισης εξοπλισμού της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν.Θ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ- Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» . Με την αριθμ. 18η/ θέμα 26ο/15-10-2019 (ΑΔΑ: ΨΒ5Ξ46904Κ-Ζ3Ζ) απόφαση του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, δεν γίνεται αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι «ανελλιπώς» ασχολούμαι με την αναβάθμιση της Ορθοπαιδικής Κλινικής, δεδομένου ότι η ανακαίνιση της αναφερόμενης κλινικής είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Διοίκηση, πολύ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μου.

Όσον αφορά την έγκριση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από αδιάθετους πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020, σας ενημερώνουμε ότι οι σχετικές εγκρίσεις δόθηκαν και επεξεργάστηκαν από την προηγούμενη Διοικήτρια και η παρούσα Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν προέβη σε καμία απολύτως τροποποίηση του πίνακα καταγραφής αναγκών του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα απαραίτητα έγγραφα.

Έχω εκφράσει την άποψη ότι βασικός στόχος της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν και παραμένει η βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας των ασθενών με την ανακαίνιση και μετατροπή των μεγάλων θαλάμων των κλινικών χωρίς να επέλθει μείωση των κλινών των Κλινικών του Νοσοκομείου αξιοποιώντας όμως παράλληλα τους λίγους αναξιοποίητους χώρους του. Μοναδική μου επιδίωξη ήταν και παραμένει η βελτίωση της λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των Κλινικών και Τμημάτων.

Αναφορικά με την σκέψη της μετεγκατάστασης στους ανεκμετάλλευτους χώρους του Ακτινολογικού του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, αυτή πράγματι προέκυψε μετά από συζητήσεις και προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των χώρων του νοσοκομείου και δεν αποτελεί προσωπικό σχεδιασμό μου, ενώ σχετικά με την επέκταση της Β΄ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής στους χώρους του Παθολογοανατομικού, η συζήτησε ξεκίνησε την περίοδο 2010-12 από τον τότε Διευθυντή της Ορθοπαιδικής. Η ιδέα και η πρόταση μετακίνησης ακόμη του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου ανήκει σε στελέχη του Εργαστηρίου που γνώριζαν την ύπαρξη των αναξιοποίητων χώρων στην ανεκμετάλλευτη για δεκαετίες πτέρυγα του Ακτινολογικού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν διέκοψε ποτέ την διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου για την εγκατάσταση του ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Το ζήτημα της αναδιαμόρφωσης του υπολοίπου αναξιοποίητου, για περισσότερο από 17 χρόνια (από το 2003 και κατ’ άλλους από το 1998) χώρου του 1ου ορόφου του ακτινολογικού τμήματος ετέθη προς συζήτηση για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων χώρων του νοσοκομείου που είναι περιορισμένοι και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στις ανάγκες άλλων τμημάτων του νοσοκομείου.

Για τη διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης του νέου ακτινοσκοπικού μηχανήματος διενεργείται ήδη νέα διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώνεται την προσεχή εβδομάδα.

Σε σχέση με τους απαράδεκτους, όλως ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς για την συμπεριφορά μου και το φερόμενο «επιθετικό» ύφος με το οποίο αντιμετωπίζω τους Διευθυντές των Κλινικών καθώς και ότι δήθεν αντιμετωπίζω «αυταρχικά και επιθετικά γιατρούς», συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αντιμετωπίζω με ιδιαίτερο σεβασμό όλο το Προσωπικό του Νοσοκομείου και δεν προσπάθησα ποτέ να επιβάλω την άποψή μου μέχρι σήμερα με καμία «εντέλλεσθε» απόφασή μου. Τουναντίον είμαι ανοιχτός σε διάλογο με όλο το Προσωπικό του Νοσοκομείου και ουδέποτε κάποιος εξέφρασε παράπονο σχετιζόμενο με τη συμπεριφορά μου καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα Επιστημονικής και Επαγγελματικής πορείας μου με εξαίρεση τους καταγγέλλοντες για μικροκομματικούς στόχους. Γιατί αλήθεια δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Γιατρούς του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στο οποίο έχω την τιμή επίσης να προΐσταμαι ;

Για την καταγγελία ότι έδωσα εντολή σε Ιατρό του Νοσοκομείου να περιθάλψει «δικό μου ασθενή», είναι αλήθεια ότι δείξαμε ιδιαίτερο -ανθρώπινο- ενδιαφέρον τόσο εγώ όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής προκειμένου να εξεταστεί και τελικώς να νοσηλευτεί στο «Γ. Γεννηματάς» παιδί διοικητικού υπαλλήλου του διασυνδεόμενου νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Για την επιτυχή μάλιστα αντιμετώπιση του περιστατικού ευχαρίστησαν όλοι τους Γιατρούς της Κλινικής για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, δικαιώνοντας την επιμονή των γονιών για την επιλογή της συγκεκριμένης κλινικής του νοσοκομείου στο οποίο εργάζονται. Ουδέποτε προπηλάκισα τους γιατρούς της Κλινικής και μάλιστα για θέματα που άπτονται της πανδημίας (!).

Συμπερασματικά, από όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύεται με σαφήνεια η αναλήθεια των εις βάρος μου αιτιάσεων της Ε.Ν.Ι.Θ., η οποία, εν καιρώ Πανδημίας και ενώ η χώρα μας και το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, δεν διστάζει να δημιουργεί κλίμα αναταραχής και αντιπαράθεσης, όπως αβίαστα συνάγεται από πολλά σημεία των εγγράφων της.

Δεν αναλώνομαι και δεν θα ακολουθήσω τις υποκινούμενες, ανούσιες αντιπαραθέσεις που επιλέγουν κάποιοι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Μοναδική μου προτεραιότητα ήταν και παραμένει η εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας του Νοσοκομείου».