Skip to main content

Τι απαντά ο δήμαρχος Καλαμαριάς στη Voria.gr για το θέμα των ΑΜΕΑ

Η απάντηση του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη στο δημοσίευμα της Voria.gr σχετικά με τη λήξη των συμβάσεων τεσσάρων ατόμων με Αναπηρία

Από τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω απάντηση για το δημοσίευμα της Voria.gr (δείτε εδώ) σχετικά με το θέμα της απασχόλησης των τεσσάρων Ατόμων με Αναπηρία στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, των οποίων η τετραετής σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε στο τέλος Νοεμβρίου.

Επισημαίνουμε μόνον ότι η Voria.gr σε όλα τα δημοσιεύματα τα οποία έχει κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται σε «λήξη συμβάσεων» των ΑμεΑ και όχι σε «απολύσεις». Συνεπώς, η σχετική παρατήρηση στην απάντηση του δημάρχου, στον βαθμό που απευθύνεται στην Voria.gr, είναι εσφαλμένη.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Δαρδαμανέλη:

Αγαπητέ κ. Διευθυντά της οικονομικής ηλεκτρονικής εφημερίδας VORIA.GR

Με ενδιαφέρον διάβασα το δημοσίευμα που αναρτήσατε με τίτλο «Δήμος Καλαμαριάς: Άλλοι τέσσερις ΑΜΕΑ στην ανεργία- η διοίκηση ψήφισε λευκό», το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο «Σαλονικιός».

Πιστεύω ότι έχουμε χάσει την ουσία των πραγμάτων, δημιουργούνται εντυπώσεις και τελικά κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα σας πως ότι:

Ο Δήμος Καλαμαριάς δεν πραγματοποίησε ούτε έχει προγραμματίσει να προβεί σε απολύσεις. Τα τέσσερα άτομα απασχολούνταν στην ΚΕΔΚΑ μέσω του προγράμματος ΝΘΕ του ΟΑΕΔ με ημερομηνία έναρξης 1-12-2016 και λήξη 30-11-2020 τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διατάξεων.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση των λέξεων μιας η αυτοδίκαιη λήξη της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί απόλυση σε καμία περίπτωση. Πληροφορικά τα άτομα αυτά μετά τη λήξη του προγράμματος που συμμετείχαν εγγράφονται στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ ,λαμβάνοντας το σχετικό επίδομα και διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής από την επόμενη μέρα της λήξης της σύμβασης σε οποιοδήποτε ανάλογο πρόγραμμα απασχόλησης.

Στο θέμα επιλογής μονιμοποίησης των εν λόγω ατόμων μέσα από συμβάσεις αορίστου χρόνου αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ κατά πλειοψηφία το ΔΣ της ΚΕΔΚΑ αποφάσισε αρνητικά.

Για τους λόγους της παραπάνω απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΚΑ -σύντομα θα αναφέρω έναν -το μισθολογικό κόστος της κοινωφελούς αποτελεί το 80% του λειτουργικού της κόστους της, μιας και από οκταετιας λειτουργεί με οικονομική ενίσχυση από το Δήμο της τάξης των 10.000.000 ευρώ και ετησίως κατά μέσο όρο 600.000- 800.000 ευρώ) και σίγουρα ο Δήμαρχος Καλαμαριάς- όπως αδόκιμα ζητά η ΕΣΑμεΑ- δεν έχει καμία δικαιοδοσία και νόμιμη αρμοδιότητα να την αναιρέσει ούτε να επέμβει σε αυτή.

Οι μόνιμες προσλήψεις «από τα παράθυρα για τις οποίες γίνεται η συζήτηση πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και ιδιαίτερα στην Ελλάδα του 2021, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ανέργων, αλλά και του ΑΣΕΠ, που εγγυάται τις ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις.

Προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, άκριτα και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, δεν αποτελούν «απασχόληση ανέργων», αλλά παλαιοκομματική ψηφοθηρία.

Σε αντίθεση από τέτοιες αποσπασματικές πρακτικές ψηφοθηρίας και διακρίσεων στον ίδιο τον χώρο των ΑΜΕΑ επιλέγουμε πρακτικές και έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας τους και την δημιουργία ίσων και πολλών ευκαιριών για πολλούς με τη συμμετοχή του Δήμου και των νομικών του προσώπων σε προγράμματα απασχόλησης των ΑΜΕΑ ετσι ώστε να δίνουμε ευκαιρίες απασχόλησης όχι απλά και μόνο σε λίγα άτομα αλλά σε εναλασσόμενα συμμετέχοντα ΑΜΕΑ σε κάθε πρόγραμμα.

Επίσης η μέριμνα και η «αγκαλιά» της διοίκησης για τα ΑΜΕΑ αποδεικνύεται μέσα από τα έργα που πραγματοποιούνται, όπως οι περίπου 36 ράμπες πεζοδρομίου, προσβάσεις ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία, WC ΑΜΕΑ, αλλά και το πρώτο sensory park, ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας.

Και μην ξεχνάτε ότι το πρώτο δείγμα γραφής μας, το δώσαμε με τον ορισμό του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη ΑΜΕΑ στη θέση Αντιδημάρχου Πολιτικής προστασίας ,Ευταξίας της πόλης και Καθημερινότητας του πολίτη .

Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι συνομιλώντας και συναναστρεφόμενος με ανθρώπους που είναι ΑΜΕΑ, είναι ξεκάθαρο ότι ζητούν ίση αντιμετώπιση με όλους, ίσες ευκαιρίες , όχι ιδιαίτερη μεταχείριση και μια ιση κατανομή ευκαιριών μεταξύ τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητώ να ανακαλέσετε και να αποκαταστήσετε την αλήθεια, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με τιμή

Δήμαρχος Καλαμαριάς
Ιωάννης Δαρδαμανέλης.