Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ VORIA ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

Η απάντηση του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Στέλιου Παππά στα χρέη που του καταλογίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σπανός.

Απάντηση στο δημοσίευμα της Voria.gr για το φέσι των 86 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ (δείτε εδώ) που καταλογίζει στην απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σπανός δίνει ο πρώην πρόεδρος, Στέλιος Παππάς.

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο κ. Παππάς αναφέρει πως «στις τέσσερις ώρες που διαθέσαμε στην διαδικασία της παράδοσης, φαίνεται ότι σημαντικά πράγματα δεν έγιναν κατανοητά απο τον διευθύνοντα» και εξηγεί από την πλευρά του τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού.

«Η διοίκησή μας δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές» επισημαίνει ο ίδιος, ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του προσθέτει πως «από το σύνολο των οφειλών του ΟΑΣΘ προς τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο περίπου 55 εκατ. είναι χρέη της προηγούμενης διοίκησης του "ιδιωτικού" κρατικοδίαιτου και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης».

«Τα 22,5 εκατ. που χρωστάει η δίκη μας διοίκηση πρέπει να συμψηφιστούν με τα 45 εκατ. που οφείλει το δημόσιο στον ΟΑΣΘ για την κοινωνική πολιτική» τονίζει και στη συνέχεια αναφέρεται στις «εικαζόμενες οφειλές προς τους προμηθευτές» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή απο την δίκη μας διοίκηση».

Τέλος, όσον αφορά «την περιβόητη ιστορία των εσόδων» ο κ. Παππάς σημειώνει πως «θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όταν μια επιχείρηση έχει πραγματικά κέρδη αυτό σημαίνει ότι προσφέρει υπηρεσίες και αγαθά περισσότερα απο τα έξοδα που χρειάζεται για την παραγωγή τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρώην προέδρου του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά:

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ , ΑΣ ΡΩΤΟΥΝ

Η ασχετοσύνη του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ και η «έγκυρη δημοσιογραφία» έδωσαν αποτέλεσμα «βράσε ρύζι».

Με πολύ καλή διάθεση έχω κάνει σαφές στους αντικαταστάτες μας, αν θέλουν διευκρινίσεις να μην διστάσουν να μας ρωτήσουν.

Στις τέσσερις ώρες που διαθέσαμε στην διαδικασία της παράδοσης, φαίνεται ότι σημαντικά πράγματα δεν έγιναν κατανοητά απο τον διευθύνοντα. Ίσως είναι φυσικό. Θα δείξει.

Θα ενημερώσω λοιπόν για μια ακόμη φορά.

1. Η διοίκηση μας δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούσε άλλωστε να οφείλει διότι στο δημόσιο οι εισφορές καταβάλλονται πριν την μισθοδοσία. Όλοι γνωρίζουν ότι στην μισθοδοσία δεν υπήρξε ούτε μια μέρα καθυστέρηση απο την ημέρα που αναλάβαμε. Αντίθετα καταβάλαμε περίπου 5εκατ. ευρώ για καθυστερημένες ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης διοίκησης διότι είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους για τρεις μήνες. Φαντάζομαι πως ο κ. Διευθύνων θα ήταν και αυτός απλήρωτος, εκτός και αν……

2. Απο το σύνολο των οφειλών του ΟΑΣΘ προς τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο περίπου 55 εκατ. είναι χρέη της προηγούμενης διοίκησης του «ιδιωτικού» κρατικοδίαιτου και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της εκκαθάρισης.

Για τον λόγο αυτό φροντίσαμε να τα διαχωρίσει η εφορία.

3. Τα 22,5 εκατ. που χρωστάει η δίκη μας διοίκηση πρέπει να συμψηφιστούν με τα 45 εκατ. που οφείλει το δημόσιο στον ΟΑΣΘ για την κοινωνική πολιτική. ( Ήδη τα 10 εκατ. για κάλυψη ανέργων βρίσκονται στον πάρεδρο και 3,2 έπρεπε ήδη να έχουν φτάσει στην εφορία για συμψηφισμό.). Για τα υπολοιπά έχουμε ήδη στείλει τα σχέδια συμβάσεων στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να προχωρήσει ο διακανονισμός. Απο τα παραπάνω, αν η σημερινή διοίκηση θα ενεργήσει, ως οφείλει, θα έχει χώρο ρευστότητας που θα ξεπερνάει το 22 εκατ.

4. Για τις εικαζόμενες οφειλές προς τους προμηθευτές σημειώνω ότι δεν υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή απο την δίκη μας διοίκηση. Όσες λιξηπρόθεσμες υπάρχουν αφορούν δοσοληψίες της προηγούμενης διοίκησης και υπάγονται στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Ελπιζω ότι δεν θα υπάρξει εξόφληση αυτών των οφειλών διότι υπάρχει περίπτωση στην εκκαθάριση να αναζητηθούν τα ποσά απο τους εκκαθαριστές, δηλαδή απο την διοίκηση. Οι οφειλές της δίκης μας διοίκησης έχουν συμφωνηθεί με τρίμηνο και δίμηνο διακανονισμό και εξοφλούνταν κανονικά.

5. Τέλος για την περιβόητη ιστορία των εσόδων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όταν μια επιχείρηση έχει πραγματικά κέρδη αυτό σημαίνει ότι προσφέρει υπηρεσίες και αγαθά περισσότερα απο τα έξοδα που χρειάζεται για την παραγωγή τους. Αυτό ορίζουν τα Εθνικά, τα Ευρωπαϊκά και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα η τήρηση των οποίων είναι και ήταν υποχρεωτική και στις δεκαετίες που διοικούσαν οι φίλοι του κ. Διευθύνοντα οι οποίοι δεν δημοσίευαν Ισολογισμούς και Αποτελέσματα Χρήσης. Αντίθετα η δίκη μας διοίκηση τα δημοσίευσε και βεβαίως είχε κερδοφορία.

Μήπως πρέπει να θυμηθώ ότι το πρώτο επτάμηνο του 2017 η διοίκηση των «ιδιωτών» παρουσίασε 35 εκατ. ζημιές και παραλάβαμε ταμεία άδεια.

Πρέπει όμως να σημειώσω με έμφαση ότι το σημαντικότερο οικονομικό πρόβλημα του ΟΑΣΘ ήταν και παραμένει τα έξοδα που ήταν υπέρογκα με απίστευτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Αυτό μπορεί εύκολα να το κατανοήσει ο καθένας αν δει τους προϋπολογισμούς που εκτελέστηκαν ακόμα και στα χρόνια της κρίσης. Ήταν της τάξεως των 185 εκατ. Συγκριτικά με τους δικούς προϋπολογισμούς που εκτελούνται με θρησκευτική ευλάβεια και είναι της τάξεως των 102 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το δημόσιο πλήρωνε διαφορά που ξεπερνούσε τα 80 εκατ. το χρόνο.

Δεν ξέρω αν αυτά που γράφω είναι ψιλά γράμματα, αλλά ακόμα κι αν είναι ψιλά οφείλουν να τα κατανοούν όσοι διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.

Αν δεν τα κατανοούν οφείλουν να ρωτούν, διότι αν δεν ρωτούν…….θα πνίγουν και θα πάρουν στο λαιμό τους κι άλλους οι οποίοι δεν έχουν φταίξει σε τίποτα.

Στη θεωρία των λεγόμενων άριστων ο λαός λέει κάτι σοφότερο.

Τα μεταξωτά βρακιά……..
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ