Skip to main content

Τι απαντά ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ για τα περί μποϊκοτάζ

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η συντήρηση των κλιματιστικών ξεκινούσε τον Μάρτιο, φέτος στα μέσα Μαΐου, απαντά ο πρόεδρος των εργαζομένων

Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά σύμφωνα με τις οποίες η περαιτέρω, δραματική μείωση του αριθμού των αστικών λεωφορείων οφείλεται σε μποϊκοτάζ των εργαζομένων, δηλώνει κατηγορηματικά στην Voria.gr ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές δηλώσεις του (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Παππάς, σε αντίθεση με όσα δήλωνε τον περασμένο Ιανουάριο όταν έλεγε οργισμένος ότι «οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια είναι στο μυαλό σας», αυτή τη φορά αναγνώρισε πως πράγματι υπάρχουν προβλήματα και ο ότι ο κόσμος έχει δίκιο που διαμαρτύρεται. Στην προσπάθειά του όμως, να αιτιολογήσει τη μείωση του αριθμού των λεωφορείων υπαινίχθηκε με σαφήνεια ότι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προβαίνουν σε μποϊκοτάζ, εμπλεκόμενοι έτσι στη σύγκρουση ανάμεσα στην πρώην διοίκηση των μετόχων και σε αυτήν του ιδίου.

«Ενώ η κίνηση στο δρόμο ξεκίναγε από το πρωί με τριακόσια εβδομήντα λεωφορεία και μέσα στη μέρα φτάναμε και ξεπερνάγαμε τα τετρακόσια, ξαφνικά, μέσα σε είκοσι μέρες απέμειναν διακόσια ογδόντα πέντε. Και λέω ξαφνικά γιατί εδώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση. Και για αυτό είπα, προηγουμένως, το προσωπικό να μείνει απέξω από αυτές τις συγκρούσεις. Δεν εξηγείται με κανονικούς όρους αυτή η πτώση, δεν εξηγείται» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Παππά (δείτε εδώ)
 
«Όλα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα» δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης. Τονίζει πως «η διοίκηση του κ. Παππά έχει παγιδευτεί σε ένα κυνήγι μαγισσών» υπογραμμίζοντας πως «οι εργαζόμενοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα της κρατικοποίησης και εξακολουθούν να το στηρίζουν» και σημειώνει ότι «χάρη στο φιλότιμο και μόνο των εργαζομένων γίνεται η όποια συγκοινωνία είναι δυνατόν να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες».

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαρύνουν αποκλειστικά τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. «Ήταν φυσιολογικό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και οι λόγοι είναι κυρίως δύο: πρώτον η έλλειψη έμπειρου τεχνικού προσωπικού και δεύτερον η έλλειψη ανταλλακτικών» αναφέρει ο κ. Τσερμενίδης και συμπληρώνει: «για όλα αυτά έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως και εγκαίρως τόσο τη διοίκηση του κ. Παππά, όσο και τον υπουργό, αλλά δεν έγινε σχεδόν τίποτε». Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνδικάτου «εμείς ήδη από Σεπτέμβριο του 2017 είχαμε ζητήσει να προσληφθεί εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Οι τελευταίες προσλήψεις τεχνικού προσωπικού έγιναν το 2008».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις βλάβες των κλιματιστικών εξ αιτίας των οποίων πολλά λεωφορεία έχουν τεθεί εκτός μάχης, ο κ. Τσερμενίδης σημειώνει πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια η συντήρηση των κλιματιστικών ξεκινούσε τον Μάρτιο, φέτος ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου με τα γνωστά αποτελέσματα». Επισημαίνει, παράλληλα, ότι στον τομέα αυτόν, της επισκευής των κλιματιστικών εργάζονται μόλις δύο άτομα.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση προτείναμε να αποσπαστούν στα συνεργεία κάποιοι οδηγοί οι οποίοι έχουν μια σχετική προϋπηρεσία. Συμφωνήθηκε αυτό να γίνει από Δευτέρα», αναφέρει ο κ. Τσερμενίδης. Σημειώνει επίσης πως παράλληλα έγινε και προσπάθεια να έρθουν κάποια ανταλλακτικά.

Ο κ. Τσερμενίδης ασκεί κριτική και προς τον κ. Σπίρτζη τον οποίο κατηγορεί ότι δεν έχει φροντίσει ακόμη να συστήσει την ΑΣΥΘ, διάδοχο του ΟΑΣΘ, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει συσταθεί από το τέλος του 2018. «Εμείς του έχουμε στείλει ήδη από τις 8 Απριλίου το καταστατικό προκειμένου να προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας αλλά εκείνος το κρατά στο συρτάρι του και δεν έκανε απολύτως τίποτε».