Skip to main content

Τι απαντά το νοσοκομείο Πολυγύρου στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για ελλείψεις-ΜΑΦ

Ανυπόστατα χαρακτηρίζει η διοίκηση του ΓΝ Χαλκιδικής τα όσα λέγονται για ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και προβληματική λειτουργία της ΜΑΦ.

Την αντίδραση της διοίκησης του γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Δείτε - ΠΟΕΔΗΝ: Με σακούλες στα πόδια οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Πολυγύρου

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ιδρύματος, τα όσα αναφέρει η ομοσπονδία για μεγάλη έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας και αντιδραστήρια, αλλά και λειτουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας στο νοσοκομείο Πολυγύρου από ανεκπαίδευτο προσωπικό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και «δημιουργούν λανθασμένα κλίμα τρόμου και πανικού στους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια, στελέχη της διοίκησης ανέφεραν στη Voria.gr ότι η χρήση των συγκεκριμένων μέσων δεν αναφέρεται ως απαραίτητη σε καμία περίπτωση διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 από κανέναν διεθνή (CDC), ευρωπαϊκό (ECDC) ή ελληνικό (ΕΟΔΥ) Οργανισμό Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, αλλά συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ασθενών με λοίμωξη από ιούς που μεταδίδονται με τα βιολογικά υγρά των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν, με ενέργειες του υπουργείου Υγείας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας.

Αναφορικά με τη λειτουργία της ΜΑΦ τονίζουν πως η διοίκηση είχε ήδη προνοήσει από την αρχή της πανδημίας και είχε προμηθευθεί τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει όταν και εφόσον χρειασθεί. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο μοριακός ανιχνευτής PCR λειτουργεί αδιάκοπα σε συνδυασμό με τη διενέργεια των rapid test, ενώ έχουν παραγγελθεί από δωρεές περίπου 1.400 αντιδραστήρια, τα οποία θα παραλάβει άμεσα το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το νοσοκομείο έγκαιρα εκπόνησε σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, που προέβλεπε ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια επιδείνωσης της κατάστασης και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στις εξής ενέργειες:

• Σύσταση επιτροπής covid19, η οποία είναι αρμόδια να συντονίζει και να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με την πανδημία.
• Δημιουργία μίας κλινικής covid, 38 κλινών.
• Αγορά και τοποθέτηση οικίσκου για την λήψη τεστ PCR ύποπτων περιστατικών. Κάθε ημέρα εξετάζονται πάνω από 50 περιστατικά.
• Δημιουργία δύο ξεχωριστών εξεταστηρίων για νοσούντες covid-19 (ενηλίκων -παιδιών)
• Δημιουργία δεύτερης κλινικής covid, 37 κλινών.
• Λειτουργία ενός PCR κλειστού τύπου δύο θέσεων (δωρεά).
• Προετοιμασία σε ετοιμότητα μίας επιπλέον –τρίτης- κλινικής covid, 30 κλινών
• Δημιουργία ΜΕΘ 10 κλινών, από τρεις που διέθετε το ΓΝ Χαλκιδικής. Μέχρι σήμερα έχουν αποσωληνωθεί και έχουν εξέλθει εννέα ασθενείς covid 19. Μεταξύ αυτών και μία ασθενής που έπασχε από βαριά ανοσοκαταστολή και ρευματοειδή αρθρίτιδα (συνήθως αυτοί οι ασθενείς καταλήγουν). Μάλιστα, δεν έχει ζητηθεί μεταφορά περιστατικού σε άλλο νοσοκομείο.
• Εγκατάσταση μίας επιπλέον δεξαμενής υγρού οξυγόνου χωρητικότητας 5 κ.μ. η οποία προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα χωρητικότητας 3,3 κ. μ. .αυξάνοντας έτσι την συνολική χωρητικότητα σε 8,3 κ.μ.
• Το ΓΝ Χαλκιδικής κατά την διάρκεια της πανδημίας έχει δεχθεί δωρεές αξίας περίπου 500.000€, που αφορούσαν κυρίως στην προμήθεια αναπνευστήρων και μόνιτορ, προκειμένου να αυξήσει την δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ.
• Επίσης έχει υποβάλει στο ΕΣΠΑ κι έχουν εγκριθεί, ένα πρόγραμμα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 808.000€ και ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αξίας 5.000.000€.