Skip to main content

Τι απάντησαν οι Κομισάριοι για τα 40 χρόνια

Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν και του υπουργείου Εργασίας έληξε άδοξα για τα ...ελληνικά χρώματα.
Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν και του υπουργείου Εργασίας έληξε άδοξα για τα ...ελληνικά χρώματα. Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι τα περιθώρια υποχωρήσεων της ΕΕ στις απαιτήσεις της Αθήνας ήταν ανύπαρκτα. Για την ακρίβεια, ούτε καν μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν το ενδεχόμενο της πλήρους σύνταξης μετά από 37 χρόνια εργασίας. Παρά το γεγονός ότι προβλήθηκε το - εύλογο - επιχείρημα, από ελληνικής πλευράς ότι πουθενά αλλού δεν ισχύει το καθεστώς των 40 ετών. Μάλιστα, επικουρικά αναφέρθηκε και το γεγονός ότι στη Γαλλία μόλις τώρα ξεκινά ο διάλογος για την σύνταξη στα 62 αντί στα 60 που ισχύει σήμερα.

Τα στελέχη της ΕΕ, όμως, ήταν αμετάπειστα. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι δεν συζητάνε ούτε καν τα «δευτερεύοντα» θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό που κάνει λόγο για την μείωση της αποζημίωσης και την τμηματική καταβολή της. Οι απαιτήσεις τους είναι ξεκάθαρες και για κάθε διευκρίνηση παραπέμπουν στο Μνημόνιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, εκεί σταματάει και κάθε συζήτηση, καθώς αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό έχει καταστεί ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους στην κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για την μερική έστω αποκαθήλωση του Μνημονίου. Από τις Βρυξέλλες όμως διαμηνύουν ότι δεν «σηκώνουν» καμία κουβέντα επ’ αυτού...