Skip to main content

Τη Δευτέρα στο Σότσι η τριμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, οι τριμερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο Σότσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι μια τριμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και του πρωθυπουργού της Αρμενίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Σότσι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

"Με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, οι τριμερείς συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο Σότσι" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στις συνομιλίες αυτές θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν "μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή" του Καυκάσου, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Προβλέπεται επίσης ότι ο Πούτιν θα έχει διμερείς συναντήσεις με καθέναν από τους δύο άλλους ηγέτες.

Ο Πασινιάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα πάει στη Ρωσία την Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν ο Αλίγιεφ έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο.
Η Αρμενία –σύμμαχος της Ρωσίας– και το Αζερμπαϊτζάν, που στηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία έχει αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ