Skip to main content

Τη Δευτέρα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Από τις 187 νέες τιμές οι 146 αφορούν αντίγραφα, οι 41 πρωτότυπα και οι τρεις πρωτοεμφανιζόμενα φάρμακα.
Το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων τίθεται σε ισχύ μετά την επεξεργασία των αιτημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.Τα αιτήματα για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων είχαν κατατεθεί από τις ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρίες και αφορούν τις τιμές 187 φαρμάκων.

Από το συνολικό αριθμό, οι 146 τιμές σχετίζονται με αντίγραφα φαρμάκων, οι 41 με πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα και οι τρεις με νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά (VENBIG, VICTOZA, ELLAONE).

Οι τιμές των τριών νέων  φαρμάκων καθορίστηκαν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε, στον οποίο προστέθηκαν τα έσοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, όπως τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Επιπλέον, υπάρχουν διαγραφές 555 σκευασμάτων σύμφωνα με απόφαση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, σε εφαρμογή της διαδικασίαςτου «SUNSETCLAUSE» για το 2009 ύστερα από αίτηση των κατόχων της άδειαςκυκλοφορίας και 5 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή καιυπευθύνου κυκλοφορίας και όχι τιμές.

Α.Μ