Skip to main content

Μπουτάρης:Μέσα στο 2017 η έναρξη εργασιών για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Στις 19 Μαρτίου η πορεία μνήμης για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τριήμερες εκδηλώσεις.

Τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη των 50.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κάτεργα καταναγκαστικής εργασίας θα διοργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η πορεία μνήμης που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά την Κυριακή, 19 Μαρτίου.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, μια διαδρομή που χιλιάδες Εβραίοι Θεσσαλονικείς αναγκάστηκαν να κάνουν με προορισμό τις περισσότερες φορές τον θάνατο.

«Η πορεία δεν αφορά μόνο την εβραϊκή κοινότητα αλλά όλη την πόλη» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο.

Το μήνυμα της πορείας είναι να ηχήσει δυνατά το «Ποτέ Ξανά», ώστε να ανανεωθεί ακόμα μια αφορά η υπόσχεση να μην επαναληφθεί ποτέ η θηριωδία της εξόντωσης των Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πορεία μνήμης πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Μαρτίου, μέρα όπου το 1943 αναχώρησε ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του Aουσβιτς και Μπιρκενάου.

«Η αποκορύφωση θα είναι όταν η πορεία αυτή θα καταλήγει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος όταν αυτό ολοκληρωθεί» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης, συμπληρώνοντας ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του μουσείου.

Αναφερόμενος στο μουσείο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ελπίζει εντός Μαρτίου να ολοκληρωθεί η υπογραφή του καταστατικού του ιδρύματος που θα αναλάβει την κατασκευή του Μουσείου και θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει νομική υπόσταση και οι εργασίες να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Ο ίδιος εξέφρασε ακόμα την ελπίδα η ανακατασκευή της πλατείας Ελευθερίας να ξεκινήσει φέτος ώστε σε ένα με δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη να διαθέτει ένα ζωντανό μνημείο.

Συμμετοχή ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ

Στο τριήμερο εκδηλώσεων θα συμβάλουν με τον δικό τους το τρόπο τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο Τεχνικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή του ΑΠΘ στις εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν ένα κομμάτι της προσπάθειας που κάνει το πανεπιστήμιο για να γράψει σωστά την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και τα γεγονότα που συνέβησαν, για τα οποία η πόλη θα έπρεπε να υποφέρει περισσότερο, σημείωσε ο Πρύτανης, Περικλής Μήτκας.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμα ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ανάμεσα στους Εβραίους που εξοντώθηκαν ήταν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, πάνω από 50 φοιτητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έως τώρα ώστε να συμμετέχουν ως εθελοντές στις εκδηλώσεις μνήμης.

Κατά τον ίδιο αυτό οφείλεται σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο για την ευαισθητοποίηση των φοιτητών πάνω στο εβραϊκό ζήτημα, όπως η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών, τα μαθήματα που γίνονται σε διάφορες σχολές αναφορικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και η έναρξη μαθημάτων Εβραϊκών που θα είναι ανοιχτά σε όλους.

Αναφορικά με την εβραϊκή γλώσσα, ο κ. Μπουτάρης γνωστοποίησε ακόμα ότι έχει αρχίσει προσπάθεια διάσωσης της γλώσσας που μιλούσαν οι Ισπανοεβραίοι της Θεσσαλονίκης, μια γλώσσα που τείνει να εξαλειφθεί.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ευτύχιος Σαρτζετάκης τόνισε ότι το πανεπιστήμιο έχει πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο του να προσφέρει την κατάλληλη γνώση ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τα φρικιαστικά γεγονότα του Β' ΠΠ.

Δαυίδ Σαλτιέλ: Αυτή είναι η στάση της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα

«Είναι μια πορεία για την πόλη που πλέον θυμάται τους πολίτες της γιατί τότε που έφευγαν τους κοιτούσε σαν ξένους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Με τους 50.000 Εβραίους που χάθηκαν, χάθηκε για πάντα ένα δυναμικό κομμάτι της πόλης και δόθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στον ελληνισμό αλλά και τον Εβραϊσμό» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος από την εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσων νέων ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αυτό το τριήμερο μνήμης. «Αυτή είναι η στάση της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα» είπε δηλώνοντας συγκινημένος από το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα: ότι βλέπουμε το παρελθόν και χτίζουμε το μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σαλτιέλ έθιξε το σοβαρό θέμα της επιστροφής κειμηλίων και αρχείων της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

«Στην πόλη υπήρχαν τριάντα συναγωγές και έχουν χαθεί σχεδόν όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν σε αυτές» τόνισε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά βρίσκονται σε μουσεία στην Πολωνία ή τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα βοηθήσει ώστε να ξεπαγώσουν οι συνομιλίες επιστροφής των κειμηλίων αυτών στη γενέτειρα τους.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

18 Μαρτίου, 19.00, αμφιθέατρο ΠΑΜΑΚ
Μουσική συναυλία μνήμης, με τη συμμετοχή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης του ΠΑΜΑΚ
Ο Κωστής Παπάζογλου θα έχει τη διεύθυνση της μουσικής εκδήλωσης ενώ σολίστ θα είναι η Αγγελική Καθαρίου.

19 Μαρτίου, 11.30
Πορεία Μνήμης
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ρίκα Μπενβενίστε, διευθύντρια του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ θα μιλήσει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

20 Μαρτίου, 18.00, Φουαγιέ δημαρχείου Θεσσαλονίκης
Ομιλία της ιστορικού, κ. Ρένας Μόλχο
Στο φουαγιέ θα υπάρχουν και βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης και του ΑΠΘ αναφορικά με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.