Skip to main content

Τη διατήρηση του αναπτυξιακού νόμου ζητεί ο Καλαφάτης

Ο αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ χρηματοδότησε περί τις 7.000 επενδύσεις, προϋπολογισμού 14 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας στη Βουλή.
«Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας για άγνωστο διάστημα με την κατάργηση του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ που χρηματοδότησε περί τις 7.000 επενδύσεις, προϋπολογισμού 14 δισ. ευρώ. Αυτό υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που συνυπέγραψε με άλλους 11 βουλευτές της ΝΔ, για την πορεία του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Καλαφάτης, αφού υπογράμμισε την επιτυχή διαχείριση και έγκαιρη ολοκλήρωση του Γ΄ΚΠΣ και τα ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που προσέθεσε στη «φαρέτρα» της χώρας η κυβέρνηση της ΝΔ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα, νέος αναπτυξιακός νόμος, κ.α.), επεσήμανε τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών αναπτυξιακών πόρων και εργαλείων από τα σχέδια που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καλαφάτης επέκρινε τη διακηρυχθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή των θεσμικών πλαισίων διαχείρισης του ΕΣΠΑ, της παραγωγής των δημόσιων έργων και του αναπτυξιακού νόμου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και γιατί θα αλλάξει τον πλέον επιτυχημένο αναπτυξιακό νόμο που είχε θεσπίσει η ΝΔ. Ο κ. Καλαφάτης πιστεύει ότι με την τακτική της κυβέρνησης θα μπει η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος στον πάγο. 

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διασφαλισθεί η κατανομή του 80% των πόρων του ΕΣΠΑ στην ελληνική περιφέρεια, όπως είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ. Απαντώντας στις κυβερνητικές αμφισβητήσεις για την αποτελεσματικότητα του αναπτυξιακού νόμου που ψήφισε και εφάρμοσε η ΝΔ, ο βουλευτής κατάθεσε πίνακες, στους οποίους φαίνεται η διαφορά της δυναμικής του επενδυτικού νόμου 3299/2004 που καταργείται τώρα από το ΠΑΣΟΚ, με αυτόν που υπήρχε το 1998 βάσει των οποίων με τον τελευταίο νόμο έχουν ήδη σχεδόν εγκριθεί 7.000 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 14 δισ. ευρώ.