Skip to main content

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Ο πληθωρισμός υποψηφίων, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είναι ομοϊδεάτες, προκαλεί συγχύσεις και διαμοιράζει τις προτιμήσεις.

Γράφει ο Σαλονικιός

Το παζλ των υποψηφιοτήτων στον δήμο Θεσσαλονίκης μπορεί να μην έχει συμπληρωθεί ακόμη καθώς το Κίνημα Αλλαγής και η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, εάν δηλαδή θα κινηθούν αυτόνομα ή θα συμπράξουν ή, ενδεχομένως, θα στηρίξουν κάποιον από τους ήδη υποψήφιους, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει.

Όπως με ενημερώνει πηγή μου η οποία έχει εικόνα των μετρήσεων, κανείς από τους υποψήφιους δεν καταγράφει σαφέστατο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Και είναι λογικό καθώς ο πληθωρισμός υποψηφίων, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, είναι ομοϊδεάτες, προκαλεί συγχύσεις και διαμοιράζει τις προτιμήσεις. Σε αυτό οφείλεται και το ότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων που σε ορισμένες έρευνες υπερβαίνουν ακόμη και το 30%. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από την κεντροαριστερά καθώς εκεί υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, ενώ αντιθέτως, στην κεντροδεξιά καταγράφονται τουλάχιστον επτά υποψήφιοι.

Πάντως, από τους 17 υποψήφιους ή εν δυνάμει υποψήφιους και υποψήφιες (ναι, τόσοι είναι, ζωή να ‘χουν!) κάποιοι ξεχωρίζουν και φαίνεται πως μεταξύ αυτών θα δοθεί η μάχη του δεύτερου γύρου. Σύμφωνα με την πηγή μου, από τους 17, μόλις έξι είναι εκείνοι που φαίνεται να έχουν προοπτική διψήφιου ποσοστού. Εξ αυτών οι τρεις προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο και άλλοι τόσοι από τον κεντροαριστερό. Ωστόσο, μην περιμένετε να σας πω ονόματα.

Πάντως, όλοι τους, και οι έξι, κυμαίνονται σε ένα εύρος από 7% έως 12%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με ένα ταπεινό 15% μπορεί κάποιος (ή κάποια) να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Επίσης, σίγουρα στον δεύτερο γύρο θα είναι τουλάχιστον ένας υποψήφιος από την κεντροδεξιά. Βεβαίως, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν αργότερα, από το τέλος Γενάρη και μετά, όταν θα έχει αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό το τοπίο. Όταν, δηλαδή, θα έχει ξεκαθαρίσει εάν και με ποιους, θα συμμετάσχουν στις εκλογές το ΚΙΝ.ΑΛ. και η «Πρωτοβουλία» και παράλληλα, οι υποψήφιοι θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν σταδιακά, συνεργάτες και προγράμματα.