Skip to main content

Τη δημιουργία «μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής» εξήγγειλε ο Αλαβάνος

«Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος.
«Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος, που, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα πολιτικό κείμενο, στο επίκεντρο του οποίου υπάρχει η θέση του «για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την αριστερά».

Ο κ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, να θέσουν δηλαδή ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Αλαβάνος και τονίζεται και στο κείμενο, «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είχε ως στόχο να γίνει μεγάλη συλλογή υπογραφών στο κείμενο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ για το αν η πολιτική του πρωτοβουλία θα αποκτήσει οργανωτική μορφή, τόνισε πως «πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, που τίθεται προς συζήτηση», πως ο ίδιος θα συναντήσει πολύ κόσμο και επομένως στην πορεία θα φανεί αν χρειάζεται ή όχι κάτι παραπάνω.

Στην ερώτηση ποιό είναι το νόημα της πρωτοβουλίας του, καθώς οι θέσεις του στο πολιτικό κείμενο που παρουσίασε σήμερα δεν διαφέρουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «πηγή της έμπνευσής μας είναι στοιχεία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, παράλληλα, όμως, το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, καθώς απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

Όπως είπε, το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας του θα είναι να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις με πολίτες και από το χώρο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, για να δοκιμαστούν οι ιδέες που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται στο πολιτικό κείμενο, είναι απαραίτητη σήμερα μια αντιπολίτευση, που να αναπτύξει μια συνολική πολιτική δράση, δηλαδή μια αντιπολίτευση δομική, κινηματική, ενωτική, στοχαστική και ανατρεπτική και οραματική. Στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης πρέπει να είναι το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας.

Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν 40 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς.