Skip to main content

Τι έδειξε για το εμπόριο της Θεσσαλονίκης η σχεδόν κλειστή αγορά της Κυριακής

Πολλά από τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν κλειστά, ακόμη και στους πιο εμπορικούς δρόμους-Οι πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Με επιτυχία στέφθηκε σε σημαντικό βαθμό η προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής και το δικαίωμα της ξεκούρασης για εμπόρους και εμποροϋπαλλήλους.

Πολλά από τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη παρέμειναν χθες κλειστά, ακόμη και στους πιο εμπορικούς δρόμους, ενώ σε περιοχές που η εμπορική δραστηριότητα κινείται σε δεύτερη ταχύτητα -ακόμη και στο κέντρο της πόλης- τα κλειστά μαγαζιά άγγιξαν το 100%. Ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης δεν έκρυβε χθες το μεσημέρι την ικανοποίηση του για την εικόνα επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι έμποροι της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς, κόντρα στις κυβερνήσεις που πάντα βρίσκουν κάποια δικαιολογία για να το πριμοδοτήσουν, κάτι που είναι αποδοτικό μόνο για τις πολυεθνικές εταιρείες και τις μεγάλες αλυσίδες, ενώ τα μικρότερα μαγαζιά μπαίνουν μέσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το γενικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τις δύο τελευταίες Κυριακές από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας προβλήθηκε ως δικαιολογία ο κορωνοϊός, ώστε να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας παντού. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη -όπως λένε στον ΕΣΘ- επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα, αφού το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί τουριστική περιοχή και επομένως από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά νομίμως όλες τις Κυριακές, εφόσον βέβαια το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους. Όπως επιμένουν στον ΕΣΘ πρόθεση της κυβέρνηση είναι με νέο ΦΕΚ να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς και τις δύο επόμενες Κυριακές 30 Μαΐου και 6 Ιουνίου, κάτι που με την χθεσινή εικόνα όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και άλλες πόλεις καθίσταται, πλέον, εξαιρετικά αμφίβολο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς αντιδρούν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμποροϋπαλλήλων. Γι’ αυτό χθες είχαμε συμβολική κινητοποίηση με τον αποκλεισμό της εισόδου εμπορικού κέντρου στην Τσιμισκή, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

Πάντως, ούτε η προσέλευση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης ήταν χθες αξιόλογη. Χαρακτηρίζεται μάλλον σχετικά περιορισμένη ακόμη και στην Τσιμισκή, όπου αρκετές επιχειρήσεις άνοιξαν. Είναι σαφές ότι η καταναλωτική ανάγκη που δημιουργήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία εκτονώθηκε τις προηγούμενες 15 ημέρες και η αγορά αρχίζει σταδιακά να αποκαθιστά τις προ κορωνοϊού ισορροπίες της. Αυτό σημαίνει ότι για τους καταναλωτές η Κυριακή είναι μια ημέρα συνδυασμένη με χαλαρές δραστηριότητες και επίσκεψη τις επιχειρήσεις εστίασης. Βόλτα για καφέ τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ουζάκι και φαγητό τις μεσημεριανές. Μια εικόνα που ίσχυσε χθες τόσο στο κέντρο, όσο και σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς ο καλός καιρός βοήθησε ώστε ο κόσμος να κυκλοφορήσει πολύ, κάτι που φάνηκε και από την έντονη κίνηση αυτοκινήτων στους δρόμους.

ΥΓ. Ασφαλώς η πανδημία έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις παρέμειναν επί μήνες κλειστές με κρατική εντολή. Σε αυτά τα θολά -όπως εξελίχθηκαν- νερά για το εμπόριο κανείς δεν δικαιούται να… ψαρεύει. Το λιανεμπόριο αξίζει να αποκτήσει σταθερότητα και κανονικότητα στης λειτουργία του, ώστε οι έμποροι, αλλά κυρίως οι καταναλωτές, να ξέρουν τι ισχύει και να προγραμματίζουν αναλόγως.