Skip to main content

Τι είναι το Parkour και πότε γίνεται επικίνδυνο

Το Parkour είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί ομάδες και κοινότητες σε όλη τη χώρα. Ερωτήσεις και απαντήσεις για τους γονείς.

Ο θάνατος του 13χρονου αγοριού στη Θεσσαλονίκη που έπεσε από την ταράτσα πολυκατοικίας, ενώ έκανε Parkour φέρνει στο επίκεντρο της δημοσιότητας το άθλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ των νέων και δημιουργεί προβληματισμό για το βαθμό της επικινδυνότητάς του.

Όσοι παρακολουθούν το Parkour(παρκούρ) το θεωρούν επικίνδυνο, αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα το θεωρούν συναρπαστικό. Το γεγονός είναι ότι το Parkour που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '80 από το Παρίσι έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ελληνική κοινότητα Parkour έχει μεγαλώσει τόσο που τα τελευταία χρόνια έχουν σχηματιστεί ομάδες και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη λειτοργούν αρκετές ομάδες που προπονούν άτομα για το Parkour,  ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε πραγματοποιηθεί και το Run Thessaloniki II, ένα σόου Parkour στον Λευκό Πύργο από τη  Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

Το Parkour έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές στο Διαδίκτυο καθώς και σε ταινίες όπως το Casino Royale,το Live Free Or Die Hard, το District B13 με το David Belle, όπως και σε πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Τι είναι το Parkour

Τo  Parkour είναι η τέχνη της μετακίνησης, ξεπερνώντας τα εμπόδια, με το συντομότερο, αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα. Η φιλοσοφία του Parkour είναι η αυτοπειθαρχία και η αυτοβελτίωση του αθλούμενου, ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους

Σύμφωνα με το Parkour.gr, στο parkour περιλαμβάνονται και η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια, ή κάγκελα. Ένας traceur(όπως ονομάζεται ο αθλητής) καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι'αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του Parkour ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη.

Το Parkour καθιερώθηκε από το David Belle (Νταβίντ Μπελ) τη δεκαετία του '80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισίου της Γαλλίας. Εμπνευστής του Parkour, ωστόσο, είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής Raymond Belle, στρατιώτης, πυροσβέστης, μαθητής της Méthode Naturelle, και πατέρας και μέντορας του David Belle. Ο όρος Parkour προκύπτει από το Parcours du Combattant, ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων. Ο Hubert Koundé, φίλος του David Belle, είχε την ιδέα να δανειστούν τη λέξη parcours (που σημαίνει διαδρομή), να αντικαταστήσουν το γράμμα "c" με "k" για να υποδηλώνει μαχητικότητα, και να αφαιρέσουν το άηχο "s", γιατί ήταν αντίθετο με τη φιλοσοφία του Parkour περί ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας.

Στην ιστοσελίδα Parkour.gr υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις για τους γονείς.

Είναι επικίνδυνο το Parkour;

Το πόσο επικίνδυνο είναι εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό άμεσα από τον ίδιο τον traceur. Αν προχωρεί κανείς υπομονετικά, μεθοδικά, και πειθαρχημένα, οι πιθανότητες ατυχήματος μειώνονται δραματικά. Οι μικροτραυματισμοί στο Parkour (μελανιές, γρατσουνιές, γδαρσίματα, κτλ) είναι εξαιρετικά συχνοί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το αν τραυματιστείς εξαρτάται κυρίως από εσένα τον ίδιο, όχι από το αν σε κλαδέψει ένας αμυντικός με υπερβάλλοντα ζήλο. Ο λόγος που πολλοί νέοι τραυματίζονται συχνά είναι προφανείς. Βιάζονται υπερβολικά να βελτιωθούν, και καταλήγουν με ένα σωρό τραυματισμούς: από σπασμένα χέρια ή δόντια, μέχρι μόνιμες ζημιές στις αρθρώσεις.

Τα παιδιά δεν έχουν κάποιον εξοπλισμό όπως κράνος η επιγονατίδες. Το παιδί είναι υπεύθυνο για τη δική του ασφάλεια, τις δράσεις και το σώμα του.Οι προπονήσεις Parkour είναι απλώς ανοιχτές συγκεντρώσεις για κάθε ενδιαφερόμενο στο Parkour. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάποιος με κατάρτιση στις πρώτες βοήθειες θα είναι εκεί.  

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το Parkour;

Οι περισσότερες κοινότητες των traceurs (traceur: αυτός που εξασκείτε στο Parkour) καλωσορίζουν όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία. Αν και δεν υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας, προτείνουμε οι γονείς των μικρότερων παιδιών (13 και κάτω) να συνοδεύσουν το παιδί τους σε μία ή περισσότερες Parkour προπονήσεις (συγκεντρώσεις) για να παρατηρήσουν και να αποφασίσουν εάν είναι κατάλληλες για το παιδί τους. Μια καλή ιδέα θα ήταν για τα παιδιά κάτω τον 18 ετών αν δεν έχουν ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες να ξεκινήσουν καλύτερα πρώτα κάποιο άλλο άθλημα που γίνετε με την επίβλεψη ειδικών γυμναστών έτσι ώστε να αρχίσει το παιδί να γνωρίζει το σώμα του, να μαθαίνει πως γίνετε η σωστή προπόνηση και να γνωρίσει τα όρια του έτσι ώστε αργότερα να μπορέσει να εξασκηθεί μόνο του στο Parkour, έχοντας έτσι αποκτήσει ένα υπόβαθρο για την δική του ασφάλεια.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί, δεν έχει παρά να συμμετάσχει στις ομαδικές προπονήσεις, ή να το πάρει απόφαση και να ξεκινήσει μόνος του, παρόλα αυτά, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον με δασκάλους, δεν έχει παρά να επιλέξει κάποιον σύλλογο.

Ωστόσο σοβαρά, δεν είναι αρκετά επικίνδυνο το Parkour; Έχω δει βίντεο στο Διαδίκτυο να κάνουν τούμπες από γέφυρες και άλματα σε στέγες.

Αυτά τα πράγματα είναι απολύτως επικίνδυνα. Πρέπει επίσης το παιδί να μην επιχειρεί ό, τι οι πιο έμπειροι traceurs κάνουν σε τακτική βάση. Αποτελεί σύνθετη γυμναστική, είναι για προχωρημένους και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αυτό το υπόβαθρο. Το Parkour όντως περιλαμβάνει κίνηση μέσω του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, αναρρίχηση σε τοίχους, τρέξιμο, άλμα, πήδημα, κυβιστήσεις και άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσου σε τραυματισμό. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε το γυμναστήριο για αρχάριους για να μάθουν τα βασικά, πώς να γίνονται σωστά, να αναπτυχθεί το μυοσκελετικό σύστημα, το άλμα με τη κλασική μορφή και άλλα βασικά. Όσο περισσότερο σωστή προπόνηση στο Parkour γίνετε, τόσο πιο προετοιμασμένο είναι το σώμα μας για να αντιμετοπίσει τυχόν προβλήματα. Η προπόνηση στο Parkour μας καθιστά πιο ισχυρούς, πιο γρήγορους, πιο εστιασμένους και πιο προσαρμόσιμους σε όλα τα είδη των εμποδίων σωματικά και πνευματικά. Για εμάς αυτά τα σημαντικά οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

 

 

Τι ΔΕΝ είναι το parkour

  • Το Parkour δεν είναι extreme sport.
  • Το Parkour δεν αποτελεί μέσο αντίδρασης προς το κατεστημένο.
  • Το Parkour δε φέρει καμιά πολιτική ή θρησκευτική πεποίθηση.
  • Το Parkour δε σχετίζεται με το κίνημα Underground.
  • Το Parkour δεν περιορίζεται στο αστικό περιβάλλον.
  • Το Parkour δε χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο προκαθορισμένων τεχνικών.
  • Το Parkour δεν αποτελεί ανταγωνιστική δραστηριότητα.
  • Το Parkour δεν προορίζεται για εντυπωσιασμό.
  • Το Parkour δε στοχεύει στην έκφραση ή πρόκληση συναισθημάτων.
  • Το Parkour δεν επιδοκιμάζει την παραβατικότητα.
  • Το Parkour δε συγγενεύει με την ενόργανη γυμναστική.
  • Το Parkour δεν αποτελεί δραστηριότητα "του δρόμου".