Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι έμαθε ο Μητσοτάκης στη σαββατιάτικη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη

Η επίσκεψη του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποβεί χρήσιμη εάν οι εμπειρίες που έζησε ο πρωθυπουργός μεταφραστούν σωστά.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο (πρέπει να) ήταν για τον ίδιο αποκαλυπτική. Διότι άλλο να σου τα λένε οι συνεργάτες σου (Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Τσιόδρας, Αρκουμανέας) και άλλο να βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια την ασφυξία στα νοσοκομεία και να συζητάς πρόσωπο με πρόσωπο με γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι επί μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό. Πολύ περισσότερο όταν σου μιλά υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε απόλυτο όριο, χωρίς καμία άνεση, που στη δεδομένη συγκυρία μεταφράζεται χωρίς καμία διαθέσιμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, την ώρα που υπάρχουν περιστατικά που από ιατρική άποψη δεν μπορούν να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης (πρέπει να) κατάλαβε τι συμβαίνει στον μηχανισμό του κράτους από την απευθείας επαφή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, οι οποίοι πίσω από τις κλειστές πόρτες προφανώς τού μετέφεραν κατά πρόσωπο την αγωνία τους για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Πιθανόν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αντιλήφθηκε ότι όσο καλά και να πήγε η χώρα στο πρώτο κύμα της πανδημίας και όσο οριακή κι αν είναι, πλέον, εδώ και μέρες η κατάσταση στη Β. Ελλάδα, οι ιδιαιτερότητες και οι χτυπητές αδυναμίες του υπερσυγκεντρωτικού ελληνικού κράτους δεν κρύβονται. Την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο καθημερινά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολιτική Προστασία έχει να επικοινωνήσει με τον δήμο Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου.

Πιο απλά, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει να μιλήσει με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα εδώ και πέντε εβδομάδες (!), παρά τις σχετικές οχλήσεις από το δημαρχείο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη. Αυτή η… λεπτομέρεια δεν αφορά μόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά όλους τους δήμους της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δήμαρχοι έχουν καταγγείλει πως δεν ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ για κρούσματα, ούτε όταν αυτά αφορούν σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Δεν ενημερώνονται επειδή σε αυτό το απίθανο κράτος δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία, οπότε μαθαίνουν τα νέα είτε προφορικά είτε από πληροφορίες και ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, ώστε να κάνουν κάποια απολύμανση. Ούτε καν για τη χωροταξική κατανομή των θανάτων δεν ενημερώνεται κανείς. Ο συγκεντρωτισμός πανταχού παρών. Και μάλιστα σε μία υπόθεση όπως είναι η πανδημία, που για τη διαχείριση και την αντιμετώπισή της, απαιτείται η συνεργασία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Την περασμένη Άνοιξη η Ελλάδα τα πήγε καλά με τον κορωνοϊό. Κάτι το φιλότιμο των Ελλήνων στα δύσκολα, σίγουρα ο φόβος του άγνωστου, ασφαλώς ο Σωτήρης Τσιόδρας και ενδεχομένως η τύχη του πρωτάρη συνετέλεσαν ώστε οι απώλειες να είναι λίγες. Αμέσως μετά το «σημείο 0», δηλαδή όταν μηδενίστηκαν οι θάνατοι για κάποιες ημέρες και σταμάτησε ο καθημερινός συναγερμός Τσιόδρα – Χαρδαλιά στις 6 το απόγευμα, η κανονική Ελλάδα επέστρεψε. Οι λίγοι «ειδικοί» αποφασίζουν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να ανταποκρίνονται, ακόμη και στις περιπτώσεις που τη μία ημέρα οι υποδείξεις αναιρούσαν τις εντολές της προηγούμενης. Ως αποτέλεσμα πολλοί ανεύθυνοι και ασυνείδητοι ανάμεσά μας κάνουν ό,τι γουστάρουν και όπως το γουστάρουν, χωρίς να αισθάνονται κάποιου είδους κοινωνική πίεση.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι διαθέτει πολιτικά αντανακλαστικά, αλλά και κάποιον τρόπο επαφής με την πραγματικότητα, κάτι που σύμφωνα με την εμπειρία δεν αποτελεί κάτι αυτονόητο για τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Ούτε για άλλους που ασκούν επί μέρους εξουσίες σε τομείς ή περιοχές της χώρας. Η επίσκεψη του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποβεί χρήσιμη εάν οι εμπειρίες που έζησε μεταφραστούν σωστά και οδηγήσουν σε προσαρμογή του συστήματος κινητοποίησης της κοινωνίας. Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα. Διότι καλώς ή κακώς -σύμφωνα με τους γιατρούς- το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει, αλλά πιθανόν μετά τις γιορτές θα υπάρξει και τρίτο, μέχρι τα εμβόλια να κάνουν τη δουλειά τους και να απαλλαγούμε από την πανδημία.

ΥΓ. Χθες Κυριακή ο καιρός στη Θεσσαλονίκη ήταν καλός και η ηλιοφάνεια μεγάλη. Από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι στην παραλία η κίνηση ήταν μεγάλη. Σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια του αδιαχώρητου. Ακούει κανείς;

ΥΓ2. Ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης με την ομάδα του έχουν καταφέρει να παραμετροποιήσουν τα δεδομένα τις πανδημίας. Είναι δυνατό κάτι τέτοιο στην εποχή των αλγορίθμων. Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο κ. Σαρηγιάννης κάνει προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου με συγκεκριμένους αριθμούς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και πέφτει μέσα με «ανατριχιαστική» ακρίβεια. Τα στοιχεία φτάνουν στους αρμοδίους, στην κορυφή της πολιτικής εξουσίας. Η απορία είναι εάν τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται και πόσο; Ή απλώς αρχειοθετούνται και γιατί; Ή δεμ λαμβάνονται καν υπόψιν και για ποιους λόγους;