Skip to main content

Τι επιδιώκει ο ΣΒΒΕ με την απονομή των βραβείων «Ελληνική Αξία»

Η χώρα χρειάζεται τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την ψυχολογία όλων και θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε.

του Αθανάσιου Σαββάκη*

Για την αδιαμφισβήτητη τάση αποβιομηχάνισης της Ελληνικής οικονομίας των τελευταίων είκοσι ετών την έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση και πλέον εισφέρει με το ισχνό 8% στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Για την αναστροφή της αρνητικής πορείας της μεταποίησης προτείνουμε την ανάδειξη της έννοιας της «ελληνικής αξίας» σε κεντρικό άξονα εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Η αδιαμφισβήτητη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, αξία των ελληνικών προϊόντων προτείνουμε να γίνει σύνθημα για την ανάκτηση κατ’ αρχήν του μεριδίου αγοράς των ελληνικών προϊόντων στο εσωτερικό, και στη συνέχεια μέσον για την κατάκτηση διεθνών αγορών.

Σε κάθε περίπτωση το «κίνημα» υποστήριξης της «ελληνικής αξίας» θα συμβάλλει:

1.    Στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
2.    Στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική περιφέρεια.
3.    Στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας μας και στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

Από την άλλη μεριά, η οικονομική κρίση ανέδειξε τα προβλήματα του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης, και γι΄ αυτό καθίσταται πλέον περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η άσκηση εθνικής βιομηχανική πολιτικής, και για το λόγο αυτό προτείνουμε:

Πρώτον, την ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου της μεταποίησης στην ανάπτυξη της χώρας και στην περιφερειακή ανάπτυξη, και την επαναφορά της στο επίκεντρο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής,

Δεύτερον, την άσκηση ουσιαστικής βιομηχανικής πολιτικής, με τη μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΓΓΒ) του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) από φορέα εφαρμογής, υλοποίησης και διαχείρισης προγραμμάτων, σε φορέα σχεδιασμού, παραγωγής και άσκησης βιομηχανικής πολιτικής,

Τρίτον, την άσκηση (έμμεσης) κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής, και ενίσχυσης ευπαθών και δυναμικών κλάδων της μεταποίησης (π.χ. αγροτικά προϊόντα), με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας και με τη χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα της παραγωγικής βάσης της χώρας,

Τέταρτον, την επίτευξη συμφωνίας σε μια συγκεκριμένη στρατηγική ατζέντα για την αναδιάρθρωση της μεταποίησης μέχρι το 2020.  

Πέμπτον, τη δημιουργία προγραμμάτων ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας ο ΣΒΒΕ έχει αναλάβει την τελευταία πενταετία την πρωτοβουλία βράβευσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων του Βορειοελλαδικού Τόξου με τίτλο: «Βραβεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Βορείου Ελλάδος».  

Μέσω της πρωτοβουλίας το μήνυμα που ο ΣΒΒΕ θέλει να δώσει έχει μεγάλη σημειολογική σημασία. Ο Σύνδεσμος δεν θέλει να αναδείξει τον καλύτερο από τους καλύτερους. Αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ και ότι υπάρχει Ελληνική Παραγωγή. Έτσι, μέσα απ’ αυτόν το διαγωνισμό αυταπόδεικτα μπορεί η μεταποίηση να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας.  Πάγια θέση του ΣΒΒΕ είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο να στηριχθεί η μεταποίηση από την κυβέρνηση και γενικά από όλο το πολιτικό σύστημα. Ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι η μεταποίηση πρέπει να μπει και πάλι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι θα πρέπει άμεσα να προστατευθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας και η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας όχι πλέον με υποσχέσεις αλλά με έργα.

Άλλωστε, δεν υπάρχουν άλλες αντοχές στις επιχειρήσεις. Η χώρα χρειάζεται τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την ψυχολογία όλων και θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι μπορούμε να προοδεύσουμε.

Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάδειξη έστω και την ύστατη στιγμή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ. Απώτερος στόχος είναι να αναδειχθεί η μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα που σε πολύ δύσκολους καιρούς βάλλεται αδιακρίτως, αλλά τελικά καταφέρνει να επιβιώσει και να δείξει το δρόμο της ανάπτυξης μέσα απ’ τη σκληρή δουλειά σε όλη την εληνική κοινωνία.

*Ο Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος