Skip to main content

Τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2020

Ποιοι βασικοί τομείς της παραγωγής θα εκπροσωπηθούν στο περίπτερο της Γερμανίας το Σεπτέμβριο του 2020. Σχέδια για οικονομικό φόρουμ.

Η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και οι Γερμανοί –γνωστοί για την προσήλωση τους στα οργανωτικά θέματα- ήδη αν και απέχουμε 18 μήνες έχουν κάνει τα πρώτα βήματα.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή κυρίως παραγόντων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει αναλάβει την οργάνωση της συμμετοχής, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και τέθηκαν οι βασικοί στόχοι ως ακολούθως:

Πρώτον, καθορίστηκαν οι βασικοί τομείς της παραγωγής που θα εκπροσωπηθούν στο περίπτερο της Γερμανίας το Σεπτέμβριο του 2020.

Κατ’ αρχήν τα αυτοκίνητα, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία παραμένει το ισχυρότερο διεθνές διαβατήριο της γερμανικής παραγωγής. Στόχος είναι να παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη τα πιο σύγχρονα πρωτοποριακά και καινοτόμα μοντέλα που θα ετοιμάζονται να πλασάρουν εκείνη την περίοδο στην αγορά γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται ήδη στην αιχμή της αυτοκινητοβιομηχανίας και τα επόμενα λίγα χρόνια οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο πεδίο πραγματοποιούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τους σημαντικότερους παίκτες της αγοράς.

Επίσης, στο Γερμανικό περίπτερο θα είναι έντονη η παρουσία συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα οι ΑΠΕ συνιστούν τομέας αιχμής της Γερμανίας στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, στον οποίο οι γερμανικές βιομηχανίες πρωτοπορούν, κυρίως στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, ανεμογεννητριών και μπαταριών συσσώρευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τρίτο πεδίο στο οποίο δίνουν σημασία οι Γερμανοί και σκοπεύουν να το παρουσιάσουν έντονα στο περίπτερο τους είναι η εκπαίδευση, ενώ σημαντικός χώρος και έμφαση θα δοθεί στις καινοτομικές start ups εταιρίες.

Δεύτερον, οι άνθρωποι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου επιθυμούν την παράλληλη διοργάνωση εκείνες τις ημέρες ενός οικονομικού φόρουμ υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτή την κατεύθυνση πέρα από την όσο το δυνατόν υψηλότερη πολιτική εκπροσώπηση που θα επιδιώξουν να επιτύχουν από γερμανικής πλευράς, το μεγάλο τους στοίχημα είναι να φέρουν στη Θεσσαλονίκη κορυφαίους Γερμανούς μάνατζερς και εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών ομίλων. ΚΙ αυτό διότι γνωρίζουν ότι πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, το μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι ακριβοθώρητοι επικεφαλής επιχειρήσεων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως –για παράδειγμα- οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.        

Τρίτον, τη γερμανική πλευρά απασχολεί έντονα ο τρόπος ή μάλλον οι τρόποι με τους οποίους το δεκαήμερο της ΔΕΘ του 2020 η Γερμανία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο στην Έκθεση. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ δεν αποκλείεται σε κεντρικά σημεία της πόλης (δημαρχείο, πλατεία ΧΑΝΘ, Αριστοτέλους, παραλία, λιμάνι) να στηθούν πάρκα ΑΠΕ – μινιατούρες, αιολικά και φωτοβολταϊκά, ώστε οι πολίτες να μπορούν να δουν πως λειτουργούν στην πράξη τα συγκεκριμένα συστήματα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά και τις πάγιες πρακτικές των Γερμανών ρόλος θα δοθεί σε όλες τις εκπροσωπήσεις της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα. Από τα γερμανικά σχολεία και το ινστιτούτο Γκαίτε, μέχρι τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται δυναμικά στη χώρα μας – και υπάρχουν αρκετές. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι εκτιμούν ότι η έντονη γερμανική επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία στη χώρα μας συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι –για παράδειγμα- των ΗΠΑ. Ως γνωστόν οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018 και έθεσαν τον πήχη υψηλά, επίπεδο το οποίο οι Γερμανοί είναι «υποχρεωμένοι» να λάβουν υπόψιν τους.