Skip to main content

Τι φυτό θα βγάλει ο «σπόρος» του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ;

Τάχιστα πρέπει να ευρεθεί ο κατάλληλος για ανάληψη του κρίσιμου υπουργείου Εξωτερικών, επειδή στο Κυπριακό αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.

Το απρόβλεπτο είναι κανόνας στην πολιτική, κι αλίμονο σ’ αυτόν που πιστεύει ότι η διαδρομή του πολιτικού έχει σχέση με λεωφόρο, άνευ εμποδίων. Επί μήνες συζητιέται αν και πότε ο Π. Καμμένος θα έρθει σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ανατραπεί η κυβέρνηση, και τώρα το πλήγμα για το κύριο κυβερνητικό κόμμα μπορεί να έλθει από τον κ. Ν. Κοτζιά.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δεν γνωρίζω αν οι απαρτίζοντες το "Πράττω" θα παραμείνουν εν τω συνόλω τους μεταξύ των Συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα αποχωρήσουν, με άδηλες εξελίξεις. Ήδη, ανακοινώθηκε η φυγή στελεχών του "Πράττω", όχι βουλευτών, των οποίων όμως η στάση προκαλεί ερωτηματικά.

Με βαρύτατες κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αποχωρούν 14 στελέχη της κίνησης "Πράττω", της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Κοτζιάς και συντονιστής του Δ.Σ., ο Νίκος Τόσκας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ ως "μνημονιακή συνιστώσα", και γράφουν, μεταξύ άλλων:

«Oι εξελίξεις με τη σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακή συνιστώσα, η δημιουργία -με την ψήφιση σχετικών νόμων- μόνιμων μνημονιακών μηχανισμών αποικιοκρατικής αντίληψης, που παγιώνουν τη θέση της χώρας ως "μόνιμου διεθνούς πειραματόζωου" και ως ιδιότυπης "αποικίας χρέους" του Βερολίνου και πάνω απ’ όλα η έλλειψη στρατηγικής απεγκλωβισμού της από τη θηλιά της λιτότητας και η έλλειψη παραγωγικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και προοπτικής για ένα νέο, δίκαιο κοινωνικό μοντέλο, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην χώρα», γράφουν οι 14.

Δεν γνωρίζω τι θα απαντήσουν σ’ αυτά και στα άλλα πολλά που γράφουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, πώς συνέβη και μόλις τώρα τα πρόσεξαν, ενώ επί τρία χρόνια το ευρύ κοινό αγνοούσε και την ύπαρξή τους. Συμμετείχαν και στήριξαν όλες τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δε υπουργοί τους, Κοτζιάς και Τόσκας, συνέβαλαν τα μέγιστα στην απομυθοποίηση της Αριστεράς, αποκαλύπτοντας και τις ελλιπείς πολιτικές ικανότητες όσων ευρίσκονται εντός της.

Ως προς τους βουλευτές, ο Ν. Κοτζιάς πίστευε πως ήλεγχε άλλους τέσσερις, στην χθεσινή συνάντηση όμως τον επισκέφθηκε μόνον μία. Θα δούμε σήμερα, τι συνέβη και οι άλλοι απουσίασαν και αν ο Ν. Κοτζιάς διατηρήσει την έδρα του ως βουλευτής Επικρατείας.

Τώρα, πρέπει τάχιστα να ευρεθεί ο κατάλληλος για ανάληψη του κρίσιμου υπουργείου Εξωτερικών. Ακούστηκε το όνομα του Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ, αποδεκτού από την Δύση, με την προϋπόθεση να ευρεθεί άλλος κατάλληλος να τον αντικαταστήσει, σε μια υπηρεσία που φαίνεται πως ξαναγύρισε στην δεκαετία του ’60. Προφανώς, και τυχούσα ανάληψη του υπουργείου από τον Κατρούγκαλο, μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.

Και η εύρεση επείγει, επειδή στο Κυπριακό αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, αφενός με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αφετέρου με το γεγονός ότι αρχίζει πάλι κάποια μορφή επαναπροσέγγισης των Αναστασιάδη-Ακκιντζί. Κάποιος, πρέπει να σταματήσει τις βρετανικές επιδιώξεις, και αναμφιβόλως αυτός δεν είναι ο Ν. Αναστασιάδης.

Αυτός είναι και ο λόγος, που οι μόνοι που στενοχωρήθηκαν -πλην των Σκοπιανών- από την απομάκρυνση του κ. Ν. Κοτζιά, είναι οι Κύπριοι. Η αλήθεια είναι, πως παρά τις πολλές υποχωρήσεις που έκανε ως συνήθως η ελληνική πλευρά, ο Ν. Κοτζιάς πιστώνεται με το γεγονός ότι τοποθέτησε υψηλά την κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Είναι άγνωστο, εάν ο κ. Ν. Κοτζιάς ενημερώσει λεπτομερώς τον αντικαταστάτη του, επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να το πράξει. Λέγεται, ότι λόγω του συγκεντρωτικού χαρακτήρος του, δεν μοιραζόταν σκέψεις και ενέργειες με συνεργάτες του. Όταν κάποιος ασκεί προσωπική πολιτική, με τον πρωθυπουργό να μη γνωρίζει τι τεκμαίρεται, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν δεν θελήσει να συνεργαστεί.