Skip to main content

Αυτό που πραγματικά φοβούνται σήμερα ο Ερντογάν και η Τουρκία

Όλα δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον, μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, ετοιμάζονται να αφήσουν να εξελιχθεί μία μεγάλη υπόθεση κατά της Τουρκίας

Πέρασε, κιόλας, ένας χρόνος (και κάτι παραπάνω) από τη μέρα που η Άγκυρα ανακοίνωσε την περίεργη, από κάθε άποψη, τούρκο-λυβική ΑΟΖ. Ωστόσο, η αναφορά του συγκεκριμένου γεγονότος δεν έχει και τόσο επετειακό χαρακτήρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που συμπίπτει και με τον νέο κύκλο των διερευνητικών που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό γιατί στο ελληνικό Πεντάγωνο παρατηρούν με σκεπτικισμό ότι «οι Τούρκοι αρέσκονται στο να προκαλούν, αιφνιδιάζοντας».

Γι αυτό και βρίσκονται (πάλι) σε συναγερμό, για κάθε ενδεχόμενο. Υπέρ αυτής της εξέλιξης συνηγορεί επίσης ένα γεγονός το οποίο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ως τώρα. Συγκεκριμένα, το ότι το ερευνητικό Oruc Reis, προτού "δέσει" οριστικά για τις διερευνητικές, φρόντισε κι «έλυσε» απ΄ το λιμάνι της Αττάλειας για μερικές ώρες, χωρίς καμία δικαιολογία. Γεγονός που δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, εκείνη η περίεργη υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελόριζο, τελικώς δεν αξιολογείται και τόσο δευτερεύουσας σημασίας (μάγειρας – κατάσκοπος), όσο αρχικά εμφανίσθηκε.  Στη σκιά όλων των παραπάνω, η Ελλάδα οχυρώνεται. Πώς; Προχώρησε στην εξαγορά των 18 Rafale από την Γαλλία, με την παρουσία στην Αθήνα της γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Παρλί, που υπέγραψε τη συμφωνία. 

Η Άγκυρα προβληματίζεται να ξαναβγεί φουλ επιθετικά στο Αιγαίο υπό την απειλή των επόμενων κυρώσεων για τους S-400 από τις ΗΠΑ. Και τι ενδεχομένως θα κάνει η ΕΕ, αλλά και η νέα διακυβέρνηση στον Λευκό Οίκο, ακολούθως. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πραγματικά φοβίζει το τουρκικό κατεστημένο. Τι; Το άνοιγμα του φακέλου της Halkbank στην Αμερική. Η υπόθεση, που θα εκδικαστεί στις ΗΠΑ τον προσεχή Μάρτιο, αφορά τις καταγγελίες ότι η τράπεζα Ηalkbank βοήθησε τους Ιρανούς να παρακάμψουν το εμπάργκο και να εισπράξουν τα έσοδα από την πώληση πετρελαιοειδών μέσω ψεύτικων αγορών τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και μέσω αγορών σε χρυσό. Σε περίπτωση καταδίκης της Ηalkbank, οι επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από τις αμερικανικές κυρώσεις εκτιμάται ότι θα είναι καταστροφικές και σε άμεσο χρόνο. Όλα δείχνουν ότι στην Ουάσιγκτον, μετά την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, ετοιμάζονται να απασφαλίσουν αυτή τη «βόμβα», ή πιο σωστά να αφήσουν την υπόθεση να εξελιχθεί δικαστικά κάτι που ο Τραμπ κατηγορείται ότι εμπόδιζε με κάθε τρόπο.