Skip to main content

Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί με περαιτέρω ψαλίδι τις συντάξεις

Η πίεση που πρόκειται να δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση της χώρας θα είναι ασφυκτική εξαιτίας της επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος

Μια βασική αρχή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η αρχή της αναλογικότητας, αναμένεται να ανατραπεί στη χώρα μας και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη καταγράφεται η παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες αναλογιστικές μελέτες, που «τρέχουν», σήμερα ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι πάνω από 65 ετών και ο πληθυσμός των ηλικιών 50-64 ετών προβλέπεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα 15 χρόνια για να μειωθεί σταδιακά στη συνέχεια.

Από τις ίδιες μελέτες προκύπτει ότι από το 2040 και μετά ανακόπτεται η ανανέωση του πληθυσμού και το 2060, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές, θα είναι ένας στους δύο Ελληνες πάνω από 65 ετών. Δηλαδή, θα επιτευχθεί η σχεδόν «απόλυτη γήρανση» του πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως η πίεση που θα δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση θα είναι ασφυκτική εξαιτίας της επιδείνωσης του δημογραφικού προβλήματος. Παράλληλα, προσθέτουν, το σύστημα θα δεχθεί και μια νέα, ασφυκτική πίεση και από το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και από τη μείωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος θα μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2050.

Στα προβλήματα της χώρας θα προστεθεί η ξαφνική έξοδος στη συνταξιοδότηση ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων που αναμένεται το 2023 με 2028, που θα εκτινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Το αποτέλεσμα αυτού του εκρηκτικού κοκτέιλ θα είναι η χώρα να μη μπορεί να πληρώνει συντάξεις, αν τώρα δεν γίνει κάτι πραγματικά ουσιαστικό στο ασφαλιστικό μέτωπο...