Skip to main content

Τι είπαν Μητσοτάκης - Σχοινάς στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του κωδικοποίησε τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στην εποχή του κορωνοϊού ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 45η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε επί της ουσίας στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Mediterranean, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιώργο Κωνσταντόπουλο να είναι… μόνος του και τα μέλη να συμμετέχουν διαδικτυακά. Μέσω τηλεδιάσκεψης απευθύνθηκε στα μέλη του ΣΕΒΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Σχοινάς στην παρέμβαση του επικεντρώθηκε στο τεράστιο βήμα που αποτελεί για την Ευρώπη η συλλογική ανάληψη του οικονομικού βάρους για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ιστορική πρωτοβουλία. Όπως είπε τα χρήματα θα διατεθούν στις χώρες με βάση μία εταιρική σύμβαση, που θα απεικονίζει κοινές προτεραιότητες, σε συνδτασμό με κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. «Πράσινη ανάπτυξη, έξυπνη γεωργία, ψηφιακή μετεξέλιξη, τουρισμός» είναι ορισμένες από τις κατευθύνσεις που προσδιόρισε ο κ. Σχοινάς.

Στο μήνυμα του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κωδικοποίησε τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, σημείωσε ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Ποσοτικοποίησε, μάλιστα, τους στόχους της τετραετίας λέγοντας ότι μέχρι το 2023 το ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ θα πρέπει να ανέβει από το 38% σήμερα στο 48%, που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Επίσης, σημείωσε ότι στόχος είναι στο ίδιο διάστημα η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ να ανέβει από 9,5% σήμερα στο 12%, αλλά και ο διπλασιασμός των ξένων επενδύσεων. «Θέλουμε να επενδύσουμε σε ποιοτικά προϊόντα, στις νέες τεχνολογίες και το e-commerce» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας για τη χώρα αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα θυμίζουν τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. «Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει» είναι το σύνθημα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την παρέμβασή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην αρχή της δεύτερης θητείας του, προσδιόρισε ως προτεραιότητες για τον ΣΕΒΕ την συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, αλλά και την καθιέρωση του συλλογικού σήματος του ΣΕΒΕ για τα μακεδονικά προϊόντα και τις εμπορικές ονομασίες τόσο ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και στις διεθνείς αγορές.