Skip to main content

Τι είπαν Πούτιν-Ερντογάν για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων επικεντρώθηκε στο θέμα της Συρίας.

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία συζήτησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα.

Η δέσμευση αυτή διατυπώνεται μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τη χρήση από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, ακόμη κι αν εγκριθούν από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συγκρούσεις στην περιοχή της Τρίπολης. Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι «η εξομάλυνση της κατάστασης εκεί θα διευκολυνθεί από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στη Λιβύη».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στη Συρία και στις διμερείς σχέσεις. «Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στα περιφερειακά θέματα, πρωτίστως στην κατάσταση στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση.