Skip to main content

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες για τα σήματα - Τι είπαν στον Μητσοτάκη

Ποια ζητήματα σχετικά με τα μακεδονικά εμπορικά σήματα τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ παρουσία του προέδρου της ΝΔ.

Προβληματισμό, έντονη ανησυχία και αγωνία έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών στις ελληνικές επιχειρήσεις που είτε έχουν τον όρο «μακεδονικός/ή» και παράγωγά του στο καταστατικό τους είτε παράγουν μακεδονικά προϊόντα. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που αφορά περίπου 4.000 επιχειρήσεις στη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων στη Βόρεια Ελλάδα, και οι οποίες είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό με τη Βόρεια Μακεδονία.

Το παραπάνω προκύπτει από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, με την παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων.

Για νομικά κενά στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο ο α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Εμμανουήλ Βλαχογιάννης. Όπως είπε, βάσει της Συμφωνίας, οι επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας αντλούν το δικαίωμα να αποκαλούνται μακεδονικές, ενώ εκτίμησε ότι η διακρατική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα εμπορικά σήματα θα έχει δύσκολο έργο με αμφίβολη κατάληξη. Εκτίμησε, ακόμη, ότι, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να εγείρει αξιώσεις επί της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να θέσει απαιτήσεις για τη δημιουργία μίας ξεχωριστής ζώνης με ιδιαίτερο καθεστώς.

Σχολιάζοντας την παραπάνω αναφορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Σωτήρης Θεοφάνης, είπε ότι υπάρχει μία αντίστοιχη περίπτωση λιμανιού, αυτό του Ροζάριο στην Αργεντινή, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη ζώνη σε administrators της Βολιβίας. Εξέφρασε την ελπίδα του να μη γίνει κάτι αντίστοιχο και στον ΟΛΘ, ενώ σημείωσε ότι παραδοσιακά οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία είναι καλές.

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαρόπουλος, έκανε λόγο για μία πρόχειρη και ατελή συμφωνία, η οποία, όπως είπε, θα προξενήσει μεγάλα προβλήματα στα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προθάλαμο προβλημάτων για τις μακεδονικές επιχειρήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, της Ευθυμιάδης Κ&Ν – Ραιδεστός, είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν βιαστική και κακή και δημιουργεί πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στον αγροτοτεχνολογικό τομέα. «Το υπουργείο Γεωργίας πρέπει να αναλάβει την εκπόνηση μίας στρατηγικής για να βγάλει προς τα έξω τα μακεδονικά προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενισχύοντας το μάρκετινγκ», είπε.

Ο Δημήτρης Λακασάς της Olympia Electronics εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και αδύνατο, να γίνουν αλλαγές στη Συμφωνία των Πρεσπών, διαπιστώνοντας έναν διαχωρισμό που λειτουργεί σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων: από τη μία πλευρά οι ελληνικές μακεδονικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε υπερφορολόγηση και από την άλλη υπάρχουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, που ντε φάκτο θα αναγνωριστεί ως Μακεδονία, οι οποίες λειτουργούν με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς συντελεστές.

Ο Άγγελος Ιατρίδης του Κτήματος Άλφα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πρακτική των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας στην πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου παρουσίασαν «μακεδονικούς όρους» και προέβαλαν τη χώρα προέλευσης ως «Μακεδονία», κάτι που άλλαξε μετά τις αντιδράσεις των Ελλήνων οινοποιών και προστέθηκε το «Βόρεια» με μικρότερη όμως γραμματοσειρά. «Όσο καθυστερούμε να δώσουμε λύση στο συγκεκριμένο θέμα λειτουργεί εις βάρος μας. Τα κρασιά μας ταξιδεύουν σε πάνω από 35 χώρες και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν», τόνισε.

Ο Στέλιος Κεχρής της Οινοποιίας Κεχρή αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών κρασιών, τα οποία, όπως είπε, θεωρούνται από τα κορυφαία στον κόσμο. «Στην ΕΕ υπάρχει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις γεωγραφικές ενδείξεις. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνει σεβαστό και στις συμφωνίες με τρίτες χώρες και να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις όταν καταστρατηγείται», σημείωσε.

Η Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ είπε ότι η εταιρεία υπάρχει για 70 χρόνια ως Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος και «δεν έχουμε καμία διάθεση να το αλλάξουμε». «Πολλές εταιρείες έχουν χτιστεί πάνω στη φέτα ΠΟΠ και το ελληνικό γιαούρτι. Σήμερα υπάρχει σύγχυση και πρέπει να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, καθώς τώρα υπάρχει κενό», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, είπε ότι η εταιρεία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις αλλά σε χαμηλό επίπεδο με τη Βόρεια Μακεδονία. Σημείωσε, ακόμη, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τα Σκόπια για να γίνει τεχνικός σύμβουλος στη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Κώστας Χαΐτογλου της ΑΦΟΙ Χαΐτογλου είπε ότι το brand name του μακεδονικού χαλβά είναι κατοχυρωμένο μέχρι το 2028. «Στις διεθνείς αγορές αντιμετωπίζουμε μία σύγχυση ως προς την καταγωγή του προϊόντος. Μπορεί να εγερθούν από τη Βόρεια Μακεδονία αμφισβητήσεις τις οποίες δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπίσουμε. Το προϊόν μας είναι περιζήτητο σε χώρες όπου υπάρχει έντονη παρουσία της ομογένειας, ωστόσο σε άλλες χρησιμοποιούμε διαφορετικά ονόματα για να αποφύγουμε τις συγχύσεις», είπε.

Ο Γεδεών Βούλης της Βούλης Γεδεών και ΣΙΑ χαρακτήρισε περίεργη την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ισόποση οντότητα απέναντί της και συνειρμικά ένας ξένος πελάτης τη θεωρεί ως Μακεδονία.

«Θέλουμε να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά αγωνιούμε για το τι θα φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο Ευθύμης Ναλμπάνης της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου-MEL.

Ο Σίμος Διαμαντίδης της Δίοπας, που είναι και οικονομικός επόπτης του ΣΕΒΕ, είπε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις της Μακεδονίας που δεν βγάζουν νέα μακεδονικά προϊόντα καθώς ώστε να αποφύγουν τυχόν προβλήματα. Αναφέρθηκε ακόμη σε οδηγία της ΑΑΔΕ της 19ης Μαρτίου 2019 προς τα τελωνεία της χώρας, σύμφωνα με την οποία, τα προϊόντα από τη γειτονική θα πρέπει να αναγράφονται στα έγγραφα ως προϊόντα Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η ονομασία τους μπορεί να είναι «μακεδονικό/ή» και παράγωγα. Κάλεσε ακόμη τις επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν διεθνώς τα σήματά τους και σημείωσε ότι για τις μικρομεσαίες υπάρχει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την κατοχύρωση.

«Χωρίς φωνασκίες και φανατισμούς πρέπει να δούμε πώς θα μειώσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς θα εκμεταλλευθούμε τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν», είπε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

«Οι Γερμανοί στην Prowein άφησαν να παρουσιαστούν τα κρασιά των Σκοπίων ως ''μακεδονικά''. Πρόκειται για μία παραβίαση της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα προϊόντα ΠΓΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης.

Για έντονο προβληματισμό και ανησυχία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας, είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις.