Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με τους θανάτους νέων - Ο ρόλος του «υποδοχέα»

Οι νέοι άνθρωποι επειδή φοβούνται λιγότερο δεν παίρνουν τα μέτρα προφυλάξεις και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού

«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία, άρα μπορεί να νοσήσουν όλοι και νέοι νοσούν», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την προσβολή των νέων από κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε, η Ιταλία καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας από 19 έως 50 ετών, στην Ισπανία το 33% των κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκαν στο 29% των περιπτώσεων της νόσου σε ηλικίες 20 έως 44 ετών.

«Στην πατρίδα στο σύνολο των κρουσμάτων στα οποία έχουμε πληροφορία, το 65% της νόσου έχει καταγραφεί μεταξύ 40-64 ετών, ένα 31% είναι σε ηλικίες 18-39 ετών, ενώ στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά, μόλις στο 2,8% της νόσου, 47 κρούσματα έχουν καταγραφεί», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η άμυνά μας, το ανοσοποιητικό σύστημά μας ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς, ευτυχώς λίγους νέους υγιείς ανθρώπους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά», σημείωσε.

«Αποφάσισα να σας εξηγήσω, αυτό που λέμε παθογένεια της νόσου, που όλοι οι επιστήμονες ψάχνουν. Άντλησα πληροφορίες από πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις για το ερώτημα, του πέρα της ηλικίας, τι άλλο υπάρχει και νοσούν νέοι άνθρωποι. Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια, που καθορίζουν ποιος θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της πόρτας για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό, θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή κλειστή, ώστε να δυσκολεύεται ο ιός να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων», ανέφερε. 

Όπως εξήγησε, επίσης, νέοι άνθρωποι επειδή φοβούνται λιγότερο δεν παίρνουν τα μέτρα προφυλάξεις και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλοντος τους. «Η οδηγία παραμένει ίδια, εάν ελαττώσουμε την έκθεση στον ιό στο ελάχιστο αυτή την περίοδο, εάν μείνουμε σπίτι, εάν τηρήσουμε την καλή υγιεινή των χεριών θα πάμε καλά», κατέληξε.