Skip to main content

Τι καλό δείχνει η Zootechnia και τι περιμένουμε από την Agrothessaly

Η επιτυχία της Zootechnia είναι μία απτή απόδειξη των δυνατοτήτων της εγχώριας αγροτικής οικονομίας η οποία επί δεκαετίες ήταν στο περιθώριο.

Η εικόνα της φετινής 11ης Zootechnia, της διεθνούς έκθεσης για την κτηνοτροφία που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ – Helexpo και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, είναι εντυπωσιακή. Δείχνει το δυναμισμό ενός κλάδου του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, που –κακά τα ψέματα- βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σύγκριση με τη γεωργία και την καλλιέργεια του εδάφους. Ταυτόχρονα, στα ίδια θετικά συμπεράσματα οδηγεί και η κίνηση των επισκεπτών τις δύο πρώτες ημέρες -Πέμπτη και Παρασκευή- που προοιωνίζει ένα καυτό –κατά κυριολεξίαν- σαββατοκύριακο.

Η Zootechnia είναι μία ακόμη απτή απόδειξη των δυνατοτήτων της εγχώριας αγροτικής οικονομίας, την οποία η ελληνική κοινωνία –αλλά και η επίσημη πολιτεία- είχαν επί δεκαετίες και μέχρι την κρίση του 2009 – 2010 στο περιθώριο. Για την ακρίβεια η επίσημη ελληνική πολιτεία και το πολιτικό σύστημα που ήταν διαχειριστής της θεωρούσαν ότι ο αγροτικός τομέας ήταν «καταδικασμένος» να φθίνει διαρκώς και γι’ αυτό τον είχαν βάλει στον… αυτόματο πιλότο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπήρξαν, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κάποιοι μάλλον είχαν πείσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ότι οι νεοέλληνες προορίζονται –το λιγότερο, αλλά πάντως εφικτό- για αεριτζήδες έμποροι, για φοροφυγάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, για φοροκλέφτες επαγγελματίες, αλλά και για διευθυντές τραπέζης, για στελέχη του μάρκετινγκ και –φυσικά- για δημόσιοι υπάλληλοι! Οι πιο… φευγάτοι ονειρεύονταν καριέρα τραγουδιστή, ηθοποιού ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, που εξασφαλίζει δημοσιότητα, δόξα και λεφτά! Την ενασχόληση με τα αγροτικά δεν την ήθελαν ούτε όσοι προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες, ακόμη κι αν δεν είχαν τη δυνατότητα να μάθουν γράμματα ή να προχωρήσουν αλλιώς τη ζωή τους. Διότι η απαξίωση του αγροτικού τομέα είχε ως συνέπεια και τη συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ποτέ μεγάλα. Σχεδόν όλοι λοιπόν σε αυτή τη χώρα θεωρούσαν για όσους αγρότες είχαν απομείνει στα χωριά ότι καλά θα κάνουν να βολεύονται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής Τραπέζης, χωρίς να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Πολύ περισσότερο να μην έχουν δημιουργικές και αναπτυξιακές απαιτήσεις.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο συλλογικό φαντασιακό –διότι υπάρχουν κι άλλα- κατέρρευσε μετά το 2010. Η «εικονική πραγματικότητα» των Ελλήνων σε σημαντικό βαθμό εξαϋλώνεται χρόνο με το χρόνο και η άλλη, η αληθινή πραγματικότητα, παίρνει σταδιακά τη θέση που της αξίζει. Μαζί της αναδεικνύεται η αξία της αγροτικής οικονομίας και οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει στη χώρα. Στη δημιουργία κοινωνικού πλούτου, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενδυνάμωση της προσπάθειας της χώρας να περιορίσει την εξάρτιση της από τις εισαγωγές, που στα είδη διατροφής φτάνει στο 70%. Φυσικά για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται να γίνουν βήματα μπροστά στην παραγωγή και στην προώθηση των προϊόντων. Ίσως σε κανένα άλλο πεδίο της ελληνικής παραγωγής η έννοια του εκσυγχρονισμού δεν είναι μόνο επίκαιρη και επιτακτική, αλλά κυριολεκτική, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα στο αγροτικό πεδίο καλείται να «περάσει» από το άροτρο και τη στάνη, στην ψηφιακή εποχή. Από τον αυτοσχεδιασμό, στις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς. Και από εκεί στην ευφυή γεωργία, στη στοχευμένη κτηνοτροφία, στα μηχανήματα που δουλεύουν με βάση τους υπολογιστές και την πληροφορική, στην καινοτόμα μεταποίηση επώνυμων προϊόντων , στο ενισχυμένο μάρκετινγκ, στη συμβολαιακή τραπεζική.

Μια πολύ καλή εικόνα για την κτηνοτροφία όπως πρέπει να είναι, ώστε να αποδίδει για στους κτηνοτρόφους, στην ελληνική παραγωγή και στην εθνική οικονομία, δίνει η φετινή Zootechnia. Όπως, επίσης, αξιόπιστη εικόνα για τις εξελίξεις στη γεωργία αναμένεται να δώσει η φετινή 12η Agrothessaly, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου. Πρόκειται για τη 2η που συνδιοργανώνει ο δήμος Λάρισας με τη ΔΕΘ - Helexpo και τα πρώτα στοιχεία που πληροφορείται η Voria.gr είναι εντυπωσιακά.

Η έκθεση θα καλύψει 29.000 τετρ. μέτρα -40% από την προηγούμενη του 2017-, ενώ θα λάβουν μέρος 250 εκθέτες – 50% περισσότεροι από την προ διετίας. Προκειμένου, μάλιστα, να δώσει και ποιοτικό περιεχόμενο στην φετινή Agrothessaly ο δήμος Λάρισας θα διοργανώσει τις επόμενες εβδομάδες –από τις 7 έως τις 21 Φεβρουαρίου- σε όλους τους άλλου δήμους του νομού Λάρισας – Τύρναβος, Φάρσαλα. Κιλελέρ, Αγιά, Ελασσόνα, Τέμπη- ημερίδες με σύγχρονη θεματολογία για τους αγρότες. Συγκεκριμένα ειδικοί τεχνοκράτες θα αναλύσουν θέματα όπως οι ενεργειακές κοινότητες και η ευφυής γεωργία, αλλά και καυτά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας θα προσδώσει ξεχωριστή υπεραξία στη Βόρεια Ελλάδα. Η «καρδιά» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής κτυπάει στον θεσσαλικό κάμπο, στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και των Σερρών, αλλά και στις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες και σημαντικότερες μεταποιητικές μονάδες που κινούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο βρίσκονται στον ελληνικό Βορρά και όχι μόνο δεν «κόντυναν» στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης, αλλά αντίθετα αναπτύχθηκαν με όπλο την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Τώρα που το «βιβλίο» του παραγωγικού μοντέλου και της ανάπτυξης της χώρας γράφεται ουσιαστικά από την αρχή η ευκαιρία είναι μεγάλη!