Skip to main content

Τι κάνουν καλύτερα οι Κύπριοι από τους Ελληνες στις επιχειρήσεις;

Στο κυπριακό νηολόγιο μετέφερε τα πλοία της η ναυτιλιακή P&O Ferries, λόγω του επικείμενου Brexit. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια επιτυχία.

Βίοι αντίθετοι για Ελλάδα και Κύπρο στον επιχειρηματικό τομέα και ειδικά σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, άμεσων ή έμμεσων. Τα παραδείγματα πολλά, με τα πιο χαρακτηριστικά, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με όσα φτάνουν υπόψη της Voria.gr να είναι τα εξής:

Στο κυπριακό νηολόγιο μετέφερε τα πλοία της η ναυτιλιακή P&O Ferries, λόγω του επικείμενου Brexit. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια επιτυχία του λόμπινγκ της Λευκωσίας στο Λονδίνο, στην προσπάθεια που κάνει να καταστήσει το νησί ελκυστικό για όσες ναυτιλιακές θέλουν να φύγουν από τη Μ. Βρετανία. Για όσους ενδεχομένως δεν τη γνωρίζουν, η P&O είναι μια από τις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές διεθνώς και δραστηριοποιείται κυρίως στη γραμμή Ντόβερ – Καλέ.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, τελικώς, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις - ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό - η αμερικανική ΟΝΕΧ δεν κατέθεσε προσφορά για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαδικασία εμφανίστηκε μόνο μια υποψήφια κοινοπραξία (Inter-M Traders και Sogem Holdings). Υποτίθεται ότι η ΟΝΕΧ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, αλλά διαφωνεί με τις διαδικασίες. Τουλάχιστον αυτό αφήνεται να διαρρεύσει κι από την αμερικανική πρεσβεία. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ο τρέχων διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος, αφού υπάρχει μόνο μια προσφορά κι αυτή μικρή.

Την ίδια ώρα, ομάδες αναλυτών πάνε κι έρχονται στη χώρα μας, αλλά με πενιχρό αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Τελευταίο παράδειγμα; Ομάδα αναλυτών της Lansdowne Partners βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Ακολούθησαν κι άλλοι...