Skip to main content

Τι κατέθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ στον Εισαγγελέα για τα κορωνοπάρτι στο campus

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέθεσε στον εισαγγελέα στοιχεία τα οποία στηρίζονται πάνω σε τρεις πυλώνες

Στοιχεία στον εισαγγελέα για τα παράνομα πάρτι που λαμβάνουν χώρα εντός του ΑΠΘ κατέθεσε σήμερα ο πρύτανης του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Διαβάστε - ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα σήμερα ο πρύτανης για τα πάρτι στο πανεπιστήμιο

Αμέσως μετά την παρουσία του στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι κατέθεσε στοιχεία τα οποία στηρίζονται πάνω σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος σχετίζεται με την υγειονομική διάσταση και τους κινδύνους λόγω της πανδημίας από τον συνωστισμό, ο δεύτερος με την ασφάλεια όλων όσων συμμετέχουν σε αυτά τα πάρτι, κάνοντας αναφορά στα δύο πρόσφατα περιστατικά με τραυματισμούς των παιδιών, αλλά και γενικότερα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργείται όπου καμία είδους παραβατικότητα και εγκληματική συμπεριφορά δεν μπορεί να αποκλειστεί  και ο τρίτος πυλώνας με την παράνομη οικονομική δραστηριότητα.

«Τα στοιχεία που εμείς έχουμε, και κατέθεσα στον εισαγγελέα, δειχνουν ότι υπάρχει μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα πολλών χιλιάδων ευρώ, η οποία συνοδεύεται πιθανόν και από νοθευμένα ποτά, άλλη μια υγειονομική βόμβα», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι οργανωτές και οι διοργανωτές όλων αυτών των πάρτι δεν έχουν να κάνουν με φοιτητικές παρατάξεις και φοιτητικούς συλλόγους.

«Οφείλω ως πρύτανης του ΑΠΘ να διαφυλάξω το πανεπιστήμιο απ' όλους αυτούς τους επιτήδειους και από αυτές τις συγκεντρώσεις. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αθώο, είναι μια αισχρή εκμετάλλευση της ανάγκης της νεολαίας για εκτόνωση, όπου το εύκολο και παράνομο κέρδος δεν λογαριάζει την ίδια τη ζωή», επισήμανε.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αγαστη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, δικαστικών, αστυνομικών, και πανεπιστημίου.

«Δεν είναι η ώρα να ρίχνουμε ευθύνες, όσο αναφορά την αστυνομία έχουμε μια αγαστή συνεργασία εδώ και 1,5 χρόνο και έχουμε καθαρίσει το πανεπιστήμιο από τους ναρκέμπορους. Η δικιά μας δουλειά είναι να δίνουμε τα στοιχεία, είναι να περιφρουρουμε το χώρο, η ασφάλεια η οποία υπάρχει, η λειτουργία της διέπεται κάτω από συγκεκριμένο νόμο, που δεν μπορεί να έχει ανακριτικά και αστυνομικά χαρακτηριστικά», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «για να μην υπάρχουν παρανοήσεις αυτή τη στιγμή δεν ισχύει ο νόμος Γαβρογλου, ισχύει ο νόμος 4623 του 2019, αρ. 64, Παρ. 3, όπου αναφέρεται ρητά ότι εντός των χώρων των ΑΕΙ οι δημόσιες αρχές μπορούν από μόνες τους να παρεμβαίνουν χωρίς καμία ενημέρωση, όταν οι ίδιες διαπιστώνουν ότι υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές».

Ερωτηθείς από τη Voria.gr για το τι θα γίνει αν το Σάββατο υπάρξει νέο κορωνοπάρτι, ο ίδιος απάντησε: «Θα κάνουμε αυτό που κάναμε και τις προηγούμενες φορές, σε ό,τι μας αφορά, έχω ήδη αναφερθεί στον κ. Εισαγγελέα, στα πρώτα πάρτι, αν θυμάστε το κτήριο της Φιλοσοφικής ήταν φωταγωγημενο. Στη συνέχεια όλοι αυτοί οι επιτήδειοι για να μπούνε σπάγανε τα μικρά τζαμακια της κεντρικής εισόδου. Αυτά τα αντικαταστήσαμε με άθραυστα και δεν μπήκαν ξανά, άρα λοιπόν ενημερώνονται οι αρχές και από κει και πέρα εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε το κάνουμε».