Skip to main content

Τι κρύβεται πίσω από τα καλά λόγια του Στρος Καν

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012 και ο Σαρκοζί, η σπόντα προς τη Μέρκελ και τα κολακευτικά λόγια του «κακού» της παγκόσμιας οικονομίας.
Του Σπύρου Νάννου


Η επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην χώρα μας και τα ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα όπως αυτά εκφράστηκαν στην κοινή συνέντευξη με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία είναι κοντά και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει «σαφάρι» για να πάρει την υποστήριξη Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος για τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ανάπτυξης. Εξάλλου, επανέλαβε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι την ανάγκη των αλλαγών, ιδιαίτερα οι έχοντες, οι οποίοι πρέπει και εκείνοι να συμβάλλουν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια της χώρας, δεν είναι μάχη πολιτικών κομμάτων, αλλά μάχη για τη σωτηρία της.

Τέλος, αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ θεωρείται ο «κακός» στην παγκόσμια σκηνή, όμως υπογράμμισε με νόημα ότι το ΔΝΤ δεν είναι η ρίζα των προβλημάτων, αλλά πηγαίνει σε μια χώρα, όταν η χώρα εκείνη το καλέσει για να δώσει λύσεις.

Η τελευταία του αναφορά, σαφώς και μπορεί να ερμηνευτεί ως… σπόντα προς την Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα όσα είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου για την Γερμανίδα καγκελάριο…

Όπως προαναφέρθηκε, τίποτα δεν είναι τυχαίο που έγινε τώρα αυτή η επίσκεψη. Ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές περιμένουν την απάντηση του Ντομινίκ Στρος-Καν, γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος είναι ενισχυμένος με το κύρος που του έχει προσδώσει ο ρόλος του στη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επιφυλάσσεται όμως να αποκαλύψει τις πολιτικές του φιλοδοξίες σε εθνικό επίπεδο! Πάντως, ο ίδιος, εάν και δεν τον δείχνει, επενδύει αρκετά στις… μετρήσεις που γίνονται όπου σύμφωνα με αυτές, εάν ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξαγόταν σήμερα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα εξασφάλιζε το 62% των ψήφων, έναντι 32% για τον Νικολά Σαρκοζί!

Να σημειωθεί τέλος πως στην συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην υλοποίηση του μνημονίου και εξέφρασε τον προβληματισμό του για ορισμένους υπουργούς. Μάλιστα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί και χάρηκε, όταν άκουσε πως ο ίδιος έχει αναλάβει συντονιστής! Μάλιστα, από την συζήτηση, όπως προκύπτει, οι αλλαγές συγκεκριμένων υπουργών ήταν στα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τους δύο άνδρες…