Skip to main content

Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Πώς σχολιάζουν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων το ν/σ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να φέρει αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Οι προμήθειες των τραπεζών αλλά και οι κατασχεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί αποτελούν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί επαγγελματίες αναφορικά με τη χρήση του πλαστικού χρήματος η οποία ενισχύεται μέσω του νέου νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

«Οι προμήθειες της τράπεζας μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 3,5% το οποίο σε μεγάλους τζίρους είναι υπερβολικό ποσό» δηλώνει στη Voria.gr o Δημήτρης Βαργιάμης, πρόεδρος του συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Θεσσαλονίκης, ο οποίος επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία οι προμήθειες δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 0,2% και το 0,3% για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αντίστοιχα.

Το δεύτερο πρόβλημα που επισημαίνει ο κ. Βαργιάμης είναι πως λόγω των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν κατασχεθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολλών μελών, με αποτέλεσμα τα χρήματα που λαμβάνουν μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών να παρακρατούνται απευθείας μόλις οδηγηθούν στις τράπεζες.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο σύλλογος έχει εκφράσει πολλάκις το αίτημά του να δημιουργηθούν ακατάσχετοι επιχειρηματικοί λογαριασμοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υποστηρίζει μιλώντας στη Voria.gr ότι το μέτρο αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

«Με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, προσπαθούν να μας περάσουν ένα ακόμα έξοδο στις επιχειρήσεις γιατί η υποχρεωτικότητα της κάρτας θα φέρει έλλειψη μετρητού, περισσότερο τζίρο με κάρτες και άρα μεγαλύτερα έξοδα για τις επιχειρήσεις, λόγω της προμήθειας των τραπεζών» συμπληρώνει.

Την πεποίθηση ότι με τα νέα μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο δεν πατάσσονται το παρεμπόριο και η παροικονομία εκφράζει και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι στη χρήση κάρτας ενώ υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται στη χώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής είναι η ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης μέσω της παιδείας.