Skip to main content

Διαβεβαιώσεις από Τράπεζα Πειραιώς για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Σημειώνεται πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, επισημαίνει η Τράπεζα. Έχασε 26,26% στη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ.

Διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, για το οποίο, όπως λέει, ήταν ενήμερη η επενδυτική κοινότητα από τον Μάιο, σημειώνει πρόοδο, παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς, σε ανακοίνωσή της μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Τράπεζας υποχώρησαν κατά 26,26% στα 1,21 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει πως παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση ομολογιακού δανείου. Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΚΤ έχει δώσει στην τράπεζα διορία τριών μηνών για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον τύπο, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα ήδη από τον Μάιο 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018 που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο απαρτίζεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί. H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου 2018.

Παράλληλα, η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας. Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα για το μέλλον.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο επισημαίνεται ότι, κατά το προηγούμενο έτος, η Τράπεζα εφάρμοσε σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς διοίκησης, εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και λειτουργιών ελέγχου. Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού, ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα €5δισ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.