Skip to main content

Τι λέει ο επικεφαλής του camp για την κατάσταση στα Διαβατά

Τι λέει ο camp manager Κώστας Σημιτόπουλος για το επεισόδιο προσφύγων - οδηγών λεωφορείων. Ποια τα προβλήματα στον καταυλισμό.

Τη δική του εκδοχή για την αιτία της συμπλοκής που σημειώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ προσφύγων και οδηγών λεωφορείων έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, έδωσε μιλώντας στη voria.gr ο camp manager, Κώστας Σημιτόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σημιτόπουλο, εκτός των κοντέινερ της δομής μένουν 500 άτομα. «Από τους 500, 220 διαμένουν σε κοντέινερ του υπουργείο Παιδείας τα οποία έχουν καταλάβει, σε όροφο κτηρίου του άλλοι 50 ενώ σε ηλεκτροδοτούμενες, θερμαινόμενες σκηνές διαμένουν άλλα 100 άτομα. Άτυπα, φιλοξενούνται τα βράδια από μόνιμους κατοίκους σε κοντέινερ περίπου 40 άτομα», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως αναφέρει, οι υπόλοιποι μένουν σε σκηνές τις οποίες έχουν εξελίξει σε ξύλινα σπιτάκια/παραπήγματα κάποια εκ των οποίων έχουν ξυλόσομπες με μπουρί, ενώ υπάρχουν πλέον πέντε μόνο αντίσκηνα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ως αποθηκευτικοί χώροι.

Ο D., αιτών άσυλο που δεν θέλει να κατονομαστεί, μένει σε μια αντίστοιχη παράγκα. Όπως αναφέρει, ψάχνει καθημερινά για ξύλα ώστε να ζεστάνει τον χώρο και παρόλα αυτά η κατάσταση για τα τρία μικρά παιδιά του είναι ακόμα δύσκολη.

Ο camp manager δήλωσε πως ήδη από την Παρασκευή είχε πάει ο ίδιος από παράπηγμα σε παράπηγμα για να καλέσει τους πρόσφυγες να μεταφερθούν έστω για δέκα ημέρες στον χώρο του εντευκτηρίου, ο οποίος είναι θερμαινόμενος, ενημερώνοντάς τους πως η θερμοκρασία θα πέσει και θα χιονίσει. «Δεν δέχθηκε κανένας», τόνισε ο κ. Σημιτόπουλος ο οποίος σημείωσε πως οι πρόσφυγες προτιμούν την ιδιωτικότητά τους παρά το να μένουν όλοι μαζί σε έναν ενιαίο χώρο.

Όπως αναφέρει ο D., ο ίδιος δεν ήθελε να μετακινηθεί μέσα στο κτήριο καθώς φοβόταν ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα μεταξύ της οικογένειας τους και άλλων οικογενειών καθώς θα μένουν όλοι μαζί σε έναν ενιαίο χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σημιτόπουλο, τη Δευτέρα, της κινητοποίησης προηγήθηκε συζήτηση μεταξύ του ιδίου και εκπροσώπων των προσφύγων για να συζητήσουν ξανά το θέμα του κρύου. Κατά τη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Σημιτόπουλος, οι πρόσφυγες αρνήθηκαν ξανά την προσφορά του να μεταφερθούν στον κάτω όροφο του κτηρίου, όπου στεγάζεται το εντευκτήριο και αντιπρότειναν τη μεταφορά τους είτε σε κοντέινερ ή διαμερίσματα.

Μετά τη συζήτηση, 40 άτομα περίπου ξεκίνησαν διαμαρτυρία.

Όπως αναφέρει ο κ. Σημιτόπουλος, πεποίθησή του ήταν πως οι πρόσφυγες προσπαθούν με την κινητοποίησή τους να κλιμακώσουν την κατάσταση και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα άτομα που μένουν εκτός κοντέινερ είναι εκεί από τον Νοέμβριο. Κατά τα στοιχεία του camp manager, στο camp έρχονται κάθε εβδομάδα περίπου 30 νέα άτομα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κούρδοι του Ιράκ. Ακολουθούν οι Αφγανοί και έπειτα οι Ιρανοί.

Όπως λέει ο ίδιος, υπάρχει ένας ακόμα χώρος πλην του εντευκτηρίου όπου μπορεί να φιλοξενήσει άτομα ως plan b ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθούν από το camp και άλλες ηλεκτροδοτούμενες σκηνές.

Πρόβλημα τα ντουζ και οι τουαλέτες

Σύμφωνα με τον κ. Σημιτόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα του camp αυτή τη στιγμή είναι πως εξαιτίας της κακοκαιρίας πάγωσαν οι σωληνώσεις και κάποια κοινόχρηστα ντουζ και τουαλέτες έχουν βγει εκτός λειτουργίας.

«Ο αριθμός των τουαλετών και των ντουζ έχουν μειωθεί ενώ εξαιτίας της παγωνιάς έχουν χαλάσει οι μείκτες και το νερό στα ντουζ είναι είτε καυτό είτε παγωμένο», αναφέρει.