Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι λέει το ζευγάρι για την αγωγή στη θορυβώδη οικογένεια

Τι λέει ο δικηγόρος του ζευγαριού που έκανε αγωγή στην οικογένεια για τη φασαρία των παιδιών. Το πρόστιμο των 300 ευρώ και η προσωποκράτηση.

Θύελλα συζητήσεων έχει προκαλέσει η απόφαση δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, με την οποία επιβάλλεται σε πολύτεκνη οικογένεια στο Φάληρο πρόστιμο 300 ευρώ το οποίο θα πληρώνει στους γείτονες της κάθε φορά που τα παιδιά της κάνουν φασαρία, καθώς και το μέτρο της προσωποκράτησης για 30 ημέρες.

Διαβάστε: Πρόστιμο 300 ευρώ κάθε φορά που τα παιδιά κάνουν φασαρία

Της απόφασης, η οποία εκδόθηκε την Άνοιξη του 2018, είχε προηγηθεί η άσκηση ένδικων μέσων από ζευγάρι, το οποίο διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με την πολύτεκνη οικογένεια στην περιοχή του Φαλήρου.

Τα όσα βίωνε το ζευγάρι, εδώ και δύο χρόνια, στο διαμέρισμά του από τον θόρυβο που προκαλούσε η οικογένεια με τα τέσσερα παιδιά - ηλικίας 12, 10 ετών και δίδυμα 5 ετών-  περιγράφει, μιλώντας στη Voria.gr, ο δικηγόρος του Δημήτρης Σερέφας. Σύμφωνα με τον κ.Σερέφα, «δεν πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση αλλά για ένα μέτρο που προβλέπεται σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν παραβιάζεται αυτή η διάταξη του νόμου».

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος, ο πολιτικός μηχανικός και η σύζυγός του οφθαλμίατρος εδώ και δύο χρόνια εξάντλησαν κάθε μέσο για να διευθετηθεί το θέμα.

«Πριν καταλήξουμε στα δικαστήρια, είχαν προηγηθεί πολλές απόπειρες να διευθετηθεί το θέμα μήπως και αντιληφθεί η οικογένεια ότι ο θόρυβος ξεπερνάει τα επίπεδα του ανεκτού, αλλά δυστυχώς, δεν υπήρχε ανταπόκριση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για προκλητική συμπεριφορά της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον κ. Σερέφα, το ζευγάρι κατέφυγε με σωρεία καταγγελιών στην Αστυνομία, στην οποία κλήθηκε η οικογένεια για εξηγήσεις, αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα.

«Η ενόχληση ήταν 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα, συνεχώς», τόνισε ο δικηγόρος, σύμφωνα με τον οποίο στην απόφαση «εμπεριέχεται η κρίση του δικαστή, ο οποίος ανέφερε ότι ακόμα και ποδόσφαιρο έπαιζαν μέσα στο διαμέρισμα».

Στο δικαστήριο κλήθηκαν και κατέθεσαν υπέρ του ζευγαριού και οι υπόλοιποι γείτονες της πολυκατοικίας όσο και ένοικοι από διπλανές οικοδομές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σερέφα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία επιδόθηκε στους αντίδικους, η πολύτεκνη οικογένεια συνέχιζε να κάνει φασαρία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ζευγάρι να καταθέσει εκ νέου αγωγή για την εφαρμογή της απόφαση του δικαστηρίου, επί της οποίας η πολύτεκνη οικογένεια έχει ασκήσει ήδη έφεση.

Ο κ. Σερέφας εξήγησε ότι η απόφαση που προβλέπει το πρόστιμο και την προσωποκράτηση δεν θα εφαρμόζεται κάθε φορά που η πολύτεκνη οικογένεια κάνει φασαρία.

«Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου οι περισσότερες παραβάσεις συνιστούν μια διαρκή ενέργεια ή μια φυσική ενότητα ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως όταν εγώ κάνω 10 καταγγελίες δεν θα επιβληθεί η απόφαση επί 10 φορές το πρόστιμο και η προσωποκράτηση. Θεωρείται μια φυσική ενότητα ενέργειας και έτσι θα επιβληθεί η απόφαση μια φορά. Επειδή η πολύτεκνη οικογένεια συνέχισε να κάνει φασαρία, προχωρήσαμε εμείς σε νέα κατάθεση αγωγής, ώστε να διαγνωστεί ξανά το ότι έχει παραβιαστεί απόφαση και να επιβάλει ο δικαστής τη χρηματική ποινή και την απαγγελία της προσωποκράτησης», εξήγησε ο δικηγόρος, χαρακτηρίζοντας «μύθο τα όσα κυκλοφόρησαν για την επιβολή της ποινής».

Η νέα αγωγή του ζευγαριού σε βάρος της πολύτεκνης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ η έφεση που κατέθεσαν οι αντίδικοι στις αρχές της νέας χρονιάς.