Skip to main content

Τι λένε οι έμποροι της Αγοράς Μοδιάνο για την πώληση της Στοάς

Αναμνήσεις, ανασφάλεια, ελπίδες. Οι καταστηματάρχες στη Μοδιάνο μιλούν στη Voria.gr για την επόμενη μέρα της Αγοράς μετά την πώληση μέρους του κτηρίου

Στα ήσυχα στενά της Αγοράς Μοδιάνο, η συζήτηση που κυριαρχεί ανάμεσα σε εμπόρους και πελάτες είναι μία: η πώληση μέρους του ιστορικού κτιρίου στην εταιρεία One Outlet


Τα συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς είναι ακόμα ανάμεικτα. Πολλοί είναι οι έμποροι που εκφράζουν την ικανοποίηση τους από την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας ότι, περνώντας σε χέρια ιδιώτη, η αγορά θα αναβαθμιστεί και θα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει την παλιά της αίγλη, όταν έσφυζε από μαγαζιά και κόσμο.

«Η πώληση σηματοδοτεί μια ανάπτυξη γενικότερη στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν ο επενδυτής κάνει τις κατάλληλες υποδομές, ευπρεπίσει την αγορά και προβεί και σε κάποιες άλλες κινήσεις, νομίζω ότι η αγορά θα έρθει και πάλι στο επίκεντρο του αγοραστικού κοινού. Υπάρχουν πάρα πολλοί νοσταλγοί της παλιάς αγοράς! Πρέπει όμως να υπάρξει και συνεννόηση με τους καταστηματάρχες» δηλώνει στη Voria.gr o Γιάννης Νοταράς, που διατηρεί επί χρόνια κατάστημα στη Μοδιάνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν κάνει διερευνητικές επαφές με ορισμένους εκ των 53 συνιδιοκτητών του κτιρίου, ενώ το ύψος της επένδυσης από την One Outlet για την ανάπλαση θα φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Voria.gr. Ωστόσο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα το σχέδιο ανάπλασης της One Outlet που αγόρασε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,6% του ακινήτου και παρότι υπάρχουν δεσμεύσεις ότι ο νέος επενδυτής υποχρεούται να διατηρήσει τον χαρακτήρα της Μοδιάνο ως αγοράς τροφίμων, πολλοί έμποροί αισθάνονται ανασφαλείς για το μέλλον τους.

Ο κ.Νοταράς διατηρεί καφεκοπτείο στη Στοά Μοδιάνο. Είναι δεύτερης γενιάς καταστηματάρχης.


«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα» λέει στη Voria.gr ο Γιώργος Δούνος, δεύτερης γενιάς καταστηματάρχης στη Μοδιάνο.

«Δεν μας εξασφαλίζει κανείς ούτε πόσο καιρό θα είναι τα μαγαζιά κλειστά λόγω των έργων ανάπλασης, ούτε αν θα επανέλθουμε. Με ποιους όρους, τι συμβόλαια; Το κόστος της ενοικίασης θα είναι σίγουρα μεγαλύτερο! Για εμάς σαν πρώτη ματιά, είναι αρνητική η εξέλιξη, από τη στιγμή που δεν είναι μέσα είτε ο Εμπορικός Σύλλογος, είτε το Επιμελητήριο, ή ακόμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης», σχολιάζει ο κ. Δούνας η επιχείρηση του οποίου μετράει 40 χρόνια λειτουργίας μέσα στην Αγορά.

Το κατάστημα του κ. Δούνου αριθμεί 40 χρόνια στη Μοδιάνο.

Με τα ενοίκια πολλών καταστημάτων στην αγορά να είναι ήδη υψηλά, ενδεικτικά ένα μαγαζί 30 τμ. μπορεί να έχει ενοίκιο 1.200 ευρώ, αρκετοί έμποροι φοβούνται ότι με τον εκσυγχρονισμό της αγοράς το κόστος ενοικίασης θα αυξηθεί τόσο, ώστε δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.

«Με υψηλό ενοίκιο και αυτήν την κρίση, πώς θα κρατηθεί η αγορά; Ο κόσμος θέλει να φάει φρέσκο ψάρι και δεν έχει λεφτά να το αγοράσει. Με μεγάλα ενοίκια και κόσμο που δεν έχει λεφτά, πώς θα τα καταφέρουμε;» αναρωτιέται η κα Αγγελική, η οποία ούσα εργαζόμενη για χρόνια στη Μοδιάνο δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της μακριά από  την αγορά. «Εδώ είναι η ζωή μου εμένα. Ο γιος μου είναι από τα 14 του μέσα στο μαγαζί. Δεν το κάνω σαν δουλειά. Είναι η χαρά μου!» αναφέρει.

O Μαρασμός της Αγοράς

Όπως η κ. Αγγελική, έτσι και οι περισσότεροι καταστηματάρχες που έχουν απομείνει στην αγορά έχουν κληρονομήσει τις επιχειρήσεις από τους πατεράδες ή ακόμα και τους παππούδες τους, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα στενά της Στοάς. Συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή, παρά τις όποιες αντιθέσεις ή αμφιβολίες τους βλέπουν την ανάπλαση της Στοάς ως τη μοναδική λύση στον συνεχιζόμενο μαρασμό της.

Το ψαράδικο της κας Αγγελικής στην Αγορά



Ήδη από το 2008, η κρίση άρχισε να πλήττει την κίνηση στα καταστήματά τους, ενώ ήδη από το 2010 πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατεβασμένα ρολά σε πολλές γωνιές της Αγοράς.

Σύμφωνα με εμπόρους, ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαραίνουν και το δημόσιο αλλά και τους 53 μικρομετόχους που δεν προέβησαν στις επισκευές που έπρεπε να γίνουν ώστε η αγορά να παραμείνει όμορφη και λειτουργική.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Νοταρά, έμπορο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι όλοι οι καταστηματάρχες αποδίδουν κοινόχρηστα (20% του ενοικίου), δεν έχουν δει έως τώρα τα ανταποδοτικά οφέλη τους.

Χωρίς να έχει αναβαθμιστεί εδώ και χρόνια, η Αγορά σταδιακά παρήκμαζε με τους καταστηματάρχες να μιλούν για μια τραγική κατάσταση, με χαλασμένους υπονόμους, βρόμικα πεζοδρόμια και ταβάνια που στάζουν.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα έχουν επενδύσει προσωπικά για τον εξωραϊσμό των μαγαζιών τους. «Ό,τι βλέπεις γύρω σου, έχει γίνει με προσωπική δουλειά του καθένα μας. Τώρα τα έχουν παρατήσει όλοι. Και ένα παραπάνω που άκουσαν ότι πωλείται το κτίριο» λεει ο Δημήτρης Γκόσης.

Ο κ. Γκόσης εργάζεται στη Μοδιάνο 60 χρόνια, από τότε που ήταν παιδί.

Η ανάκτηση της παλιάς αίγλης


Οι έμποροι διηγούνται και αναπολούν τις εποχές που τα στενά της Μοδιάνο γέμιζαν από κόσμο, όταν ηθοποιοί, βουλευτές, υπουργοί, όπως η Μελίνα Μερκούρη, διανοούμενοι αλλά και όλη η ελίτ της Θεσσαλονίκης ερχόντουσαν, συζητούσαν και περνούσαν ώρες στην αγορά.

«Εδώ ερχόντουσαν όλοι οι bon viveurs της εποχής. Οι βασικές προεκλογικές επισκέψεις όλων των πολιτικών ξεκινούσαν μέσα εδώ» θυμάται ο κ. Νοταράς.

Την αίγλη αυτή επιθυμούν όλοι οι πωλητές να ξαναδούν με μια ανάπλαση που θα ξανακάνει την Μοδιάνο σημείο αναφοράς στην εμπορική και κοινωνικη ζωή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.