Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης σχετικά με το πώς βλέπουν οι κάτοικοι των δήμων της Θεσσαλονίκης την TV100 και τον FM100.

Τη στήριξη των Θεσσαλονικέων απολαμβάνουν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, η TV100 και ο FM100 για τα οποία οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος επιθυμούν, όχι μόνον να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, αλλά και να στηριχθούν και από τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης την οποία διενήργησε τον Φεβρουάριο η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100/FM100) από κοινού με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήγαγε στους επτά Δήμους της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης η εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας αφορούσε στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, με τη συμμετοχή σε αυτήν και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4483/2017 δίνεται πλέον η δυνατότητα συγκρότησης διαδημοτικών εταιρειών ειδικού σκοπού με αντικείμενο τη λειτουργία δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, στο άρθρο 19 του ανωτέρω νόμου προβλέπεται ότι «Δήμοι επιτρέπεται να συμμετέχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού άλλου όμορου Δήμου ή Δήμου εντός της ίδιας περιφέρειας, εάν οι ίδιοι δεν έχουν τέτοια επιχείρηση».

Τη συγκεκριμένη διάταξη επεξεργάστηκε και προώθησε προς νομοθέτηση ο δήμος Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει ήδη συστήσει Ομάδα Εργασίας προκειμένου να προωθήσει το εγχείρημα της διαδημοτικότητας των δημοτικών μέσων ενημέρωσης μέσω της σύμπραξης με άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση κάθε προβλήματος που θα προκύπτει στην πορεία υλοποίησης αυτού του στόχου καθώς το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι καινοφανές και δεν προβλεπόταν στον «Καλλικράτη».

Τα ευρήματα της έρευνας

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον των δημοτικών μέσων ενημέρωσης TV100 και FM100, τα οποία σήμερα ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά απ’ αυτόν, περίπου επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργίας τους ενώ τέσσερις στους δέκα ζητούν και να στηριχθούν και από άλλους δήμους. Συγκεκριμένα, το 41% δηλώνει πως τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης είναι χρήσιμα και πως πρέπει να ανήκουν και να χρηματοδοτούνται και από άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ποσοστό 26% θεωρεί πως είναι χρήσιμα και πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν μόνον στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ 12% θεωρούν ότι δεν χρειάζονται και πως πρέπει να κλείσουν.

Η εικόνα ανά δήμο

Τα ποσοστά σε κάθε έναν από τους επτά δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος σχετικά με το ανωτέρω ερώτημα έχουν ως εξής:

- Δήμος Θεσσαλονίκης: 40% υπέρ της διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της ΔΕΠΘΕ με τη συμμετοχή και άλλων δήμων, 27% να παραμείνουν ως έχουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και 15% να κλείσουν.
- Δήμος Καλαμαριάς: 46% υπέρ της διεύρυνσης, 25% να παραμείνουν ως έχουν, 10% να κλείσουν.
- Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: 48% υπέρ της διεύρυνσης, 20% να παραμείνουν ως έχουν, 10% να κλείσουν.
- Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: 36% υπέρ της διεύρυνσης, 26% να παραμείνουν ως έχουν, 12% να κλείσουν.
- Δήμος Νεάπολης Συκεών: 40% υπέρ της διεύρυνσης, 26% να παραμείνουν ως έχουν, 9% να κλείσουν.
- Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: 38% υπέρ της διεύρυνσης, 18% να παραμείνουν ως έχουν, 11% να κλείσουν.
- Δήμος Παύλου Μελά: 38% υπέρ της διεύρυνσης, 28% να παραμείνουν ως έχουν, 9% να κλείσουν.

Λειτουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας

Στο μεταξύ, από σήμερα 22 Μαρτίου ξεκινά η σταδιακή λειτουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας της ΔΕΠΘΕ στην οποία θα φιλοξενούνται ειδήσεις οι οποίες αφορούν κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ