Skip to main content

Πρύτανης ΑΠΘ για Άνθιμο: Έπρεπε να κλείσουμε την εκκρεμότητα του 2017

Ο Περικλής Μήτκας και ο Θεόδωρος Γιάγκου απαντούν στις αντιδράσεις και τους λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη.

Απάντηση στις αντιδράσεις και στους λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκε εκ των προτέρων η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, εχθές στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, δίνουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Περικλής Μήτκας και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής, Θεόδωρος Γιάγκου.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Μήτκας σημείωσε πως η επιτιμοποίηση του Μητροπολίτη ήταν μία από τις εκκρεμότητες και τις υποχρεώσεις που όφειλε ο ίδιος να «κλείσει», λόγω της ολοκλήρωσης της θητείας του τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Η χθεσινή τελετή ήταν η ολοκλήρωση της επιτιμοποίησης του Παναγιωτάτου, η οποία είχε αποφασιστεί από τη Σύγκλητο πριν από 1,5 χρόνο. Δεν είχε γίνει τότε και έγινε τώρα στη Μητρόπολη, μετά από συνεννόηση με τον Παναγιώτατο και με τη Μητρόπολη» ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν προανήγγειλε την τελετή αναγόρευσης, με δελτίο Τύπου ή επίσημη ανακοίνωση, τόνισε πως η Σύγκλητος είχε ενημερώσει για την απόφασή της όταν αυτή ελήφθη το 2017, συμπληρώνοντας παράλληλα πως επρόκειτο για «μία σεμνή τελετή που θέλαμε να την κάνουμε σε μικρό κλειστό κύκλο».

Ο κ. Μήτκας αρνήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την αναγόρευση του Μητροπολίτη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχω κάτι να σχολιάσω για τις αντιδράσεις όλων αυτών που εκδίδουν ή που θεωρούν ότι πρέπει να εκδίδουν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και αψηφούν την απόφαση ενός συλλογικού οργάνου όπως είναι η Σύγκλητος του ΑΠΘ».

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής διευκρίνισε πως η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης «κυρίως» λόγω της ηλικίας του τιμώμενου. «Είναι άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας. Σε παλαιότερες αναγορεύσεις, όταν είχαμε δυσκολίες ηλικίας, βρίσκαμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο εντός των νομίμων πλαισίων. Δεν απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί η τελετή εκτός του ΑΠΘ» είπε στη Voria.gr ο κ. Γιάγκου.

Κληθείς να σχολιάσει αν η τελετή έγινε στη Μητρόπολη υπό τον φόβο αντιδράσεων σχολίασε πως «παλαιότερα υπήρχαν οι φόβοι για τις αντιδράσεις, τώρα δεν πιστεύω ότι θα μπαίναμε ξανά στη διαδικασία των ιδίων αντιδράσεων», προσθέτοντας πως τέτοιες εκφράσεις δεν «σέβονταν την ακαδημαϊκή ελευθερία».

«Το τμήμα Ποιμαντικής αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να αναγορεύσει τον Μητροπολίτη με συγκεκριμένα κριτήρια. Στηρίζει επί χρόνια το έργο της Θεολογικής Σχολής, στηρίζει τη φοίτηση αλλοδαπών φοιτητών και διάφορα άλλα θέματα που μάς ήταν χρήσιμα. Ως εκ τούτου θεωρήσαμε ότι ήταν καλό, εφόσον τιμήθηκαν και παλαιότερα και άλλοι Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Γιάγκου και κατέληξε: «Είναι καλό να υπάρχει συνέχεια σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένο ότι μάς χρειάζεται πάντα η στήριξη από την πλευρά της Εκκλησίας».