Skip to main content

Τη Λιβύη με το Κόσσοβο συγκρίνει η Κλίντον

Με την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο συνέκρινε τις επιδρομές τις συμμαχίας στη Λιβύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Με την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο συνέκρινε τις επιδρομές τις συμμαχίας στη Λιβύη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ζητώντας να επιδειχτεί ανοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα της επέμβασης.

Όπως τόνισε η Κλίντον μιλώντας στον Τύπο, «έχουμε αναλάβει δράση για σχετικά μικρό διάστημα ακόμα. Σας καλώ να θυμηθείτε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία επί 78 ημέρες».

Η κ. Κλίντον υπενθύμισε ότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στη Σερβία το 1999 είχε «θαμπώσει» γιατί εξακολουθούσε να παραμένει στην εξουσία ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος τελικά πολύ αργότερα οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ερωτηθείσα για τον αποκλεισμό της πόλης Μιζουράτα στη Λιβύη, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για «απανθρωπιά» και έκρινε ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει επιδοθεί «σε κατάπτυστες δραστηριότητες που πλήττουν άμεσα αθώους πολίτες».

«Αλλά οι μαχητές της αντιπολίτευσης, όλοι οι εξεγερμένοι αντέχουν», είπε προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Τέλος η κ. Κλίντον αναφέρθηκε, χωρίς να τις ασπασθεί πλήρως, στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς κατά του πληθυσμού.

Στη μάχη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη προκειμένου να βάλουν εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη χρήση των αεροσκαφών αυτών. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο Πακιστάν, θα επιτρέψουν να γίνονται πιο στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η απόφαση για τη χρήση αυτών των αεροσκαφών που φέρουν πυραύλους ελήφθη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη και επειδή δίνουν τη δυνατότητα να αποφεύγονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων.