Skip to main content

Τι μέτρα λαμβάνει ο ΟΑΣΘ για την προστασία από τον κορωνοϊό

Ο ΟΑΣΘ θα προχωρά στην τακτική, ενδεχομένως και καθημερινή, απολύμανση των λεωφορείων - Αυτοκόλλητα με οδηγίες σε όλα τα σταθμαρχεία

Πακέτο μέτρων πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων αλλά και του επιβατικού κοινού, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, αποφάσισε και θα υλοποιήσει ο ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr στον Οργανισμό έχουν γίνει συσκέψεις για το θέμα αυτό, ενώ σχετικές οδηγίες έχει λάβει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες έγινε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Σπανού, εκπροσώπων του Συνδικάτου των Εργαζομένων και του γιατρού Εργασίας. Σε αυτήν ελήφθησαν αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας, σε πρώτη φάση των εργαζομένων, αλλά και δράσεις και μέτρα για την προστασία και των επιβατών.

Ήδη, από χθες το απόγευμα έχουν αναρτηθεί σε όλα τα σταθμαρχεία αυτοκόλλητα με οδηγίες προς τους οδηγούς αλλά και τους λοιπούς εργαζόμενους. Σε αυτά, πέρα από τις κλασικές υποδείξεις περί μέτρων ατομικής υγιεινής, δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο εξαερισμό των λεωφορείων, ενώ έχει μοιραστεί και ένα δισέλιδο με ερωταπαντήσεις και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Απολύμανση των λεωφορείων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΣΘ θα προχωρά στην τακτική, ενδεχομένως και καθημερινή, απολύμανση των λεωφορείων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι κεντρικός, από το υπουργείο Μεταφορών και αφορά όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει άμεσα. Ήδη, από χθες το πρωί ο κ. Σπανός ήταν σε αναζήτηση εταιρείας η οποία θα αναλάβει το έργο της απολύμανσης με στόχο αυτή να ξεκινούσε χθες μετά τα μεσάνυχτα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα ή το αργότερο το σαββατοκύριακο.

Ως προς το θέμα της έναρξης ισχύος της σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ για την εκχώρηση των 25 λεωφορειακών γραμμών της υπαίθρου, η υπόθεση θα εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πιθανότατα στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας καθώς, μόλις χθες, παρέλαβαν τα μέλη του την αιτιολογημένη έκθεση με τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν, προς τεκμηρίωση του έκτακτου και επείγοντος χαρακτήρα αυτού του μέτρου.

Τέλος, ο κ. Σκόδρας βρίσκεται στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών για θέματα του ΟΑΣΘ, μεταξύ των οποίων και αυτό της μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει έτοιμη τη διακήρυξη αλλά αναμένει την έγκριση της πίστωσης από το υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει στον διαγωνισμό. Κάτι το οποίο μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα και τώρα παραπέμπεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.