Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019
x

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το καινοτομικό σύστημα που υπάρχει στο Ισραήλ και ειδικά στο Τελ Αβίβ μπορεί να συγκριθεί παγκοσμίως μόνο με τη Silicon Valley.

Η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Άαρον Ααρόν πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε τις σημαντικές ευκαιρίες που έχει η πόλη να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον μιας προηγμένης τεχνολογικά χώρας, που σήμερα στον διεθνή ανταγωνισμό συγκρίνεται μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το καινοτομικό σύστημα που υπάρχει γύρω από το Τελ Αβίβ, αλλά, πλέον, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ, μπορεί να συγκριθεί παγκοσμίως μόνο με τη Silicon Valley, κάτι που αποδεικνύει την δυναμική που υπάρχει στο πεδίο της καινοτομίας στη συγκεκριμένη χώρα της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε και στις δύο περιπτώσεις οι βάσεις έχουν μπει εδώ και 50 και περισσότερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα δεν προέκυψαν απότομα, αλλά μετά από πολύχρονη, επίμονη ενασχόληση και επένδυση στην καινοτομία, όταν ακόμη η έννοια αυτή είχε στον υπόλοιπο κόσμο περιορισμένη σημασία. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…     

Τώρα η Θεσσαλονίκη έχει μια ευκαιρία μέσα από τη συνεργασία με τους Ισραηλινούς –ας μη ξεχνάμε τη σημασία που έχει η πόλη για το εβραϊκό στοιχείο του πλανήτη- να πυκνώσει τον χρόνο, καθώς στη χώρα μας η καλλιέργεια των καινοτομικών ευκαιριών ξεκίνησε καθυστερημένα και ασυντόνιστα.

Από τις συζητήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Ααρόν το διήμερο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη προέκυψαν συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις προθέσεις των Ισραηλινών. Το «μπαλάκι» για τη συνέχεια βρίσκεται, πλέον, σε ελληνικά χέρια, καθώς καταλύτης και επιταχυντής των εξελίξεων καθίσταται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Ο πρόεδρος της Ζώνης Κυριάκος Λουφάκης έχει αναλάβει να προτείνει στους Ισραηλινούς ένα σχήμα συνεργασίας, το οποίο για να προχωρήσει πρέπει αφενός να καλύπτει τις δικές τους απαιτήσεις και αφετέρου να εξυπηρετεί το στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο καινοτομίας διεθνούς εμβέλειας. Ο επικεφαλής της ΑΖΚ ΑΕ δείχνει να αντιλαμβάνεται την αξία που ενδεχομένως να έχει για το συγκεκριμένο project η ταχύτητα και σκοπεύει εντός των αμέσως επόμενων ημερών να αποστείλει στο Τελ Αβίβ συγκεκριμένη πρόταση για την επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη το συντομότερο δυνατόν, τους επόμενους δύο – τρεις μήνες.

Κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση Λουφάκη θα αξιοποιεί τα ακόλουθα δεδομένα:

Πρώτον, το Ισραήλ έχει ένα σύστημα καινοτομίας, το οποίο σήμερα έχει φτάσει στα όρια του. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις που παραμένουν ανενεργές, επειδή το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για να προχωρήσουν στην πράξη οι ιδέες που υπάρχουν. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους υπευθύνους της Αρχής Καινοτομίας της χώρας σε… σαφάρι για την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού απ’ όλο τον κόσμο. Κυρίως προγραμματιστών και μηχανικών, στους οποίους προσφέρουν θέσεις εργασίας στο Ισραήλ και μάλιστα καλοπληρωμένες, αφού οι αμοιβές σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνονται σε… αμερικάνικα επίπεδα.  

Δεύτερον, η προοπτική να προσελκύσουν οι Ισραηλινοί Έλληνες επιστήμονες για να στελεχώσουν τα project τους δεν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς. Γι’ αυτό θα επιχειρηθεί αντιστροφή της εικόνας, με πρόταση για κλωνοποίηση του καινοτομικού περιβάλλοντος του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, προφανώς βήμα βήμα και σε μικρογραφία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με την έλευση στην περιοχή μας ισραηλιτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα υλοποιήσουν μέρος από τα πλάνα τους επί ελληνικού εδάφους, με τη συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων. Η συγκυρία είναι απολύτως κατάλληλη γι’ αυτή τη διαδικασία, καθώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι αλυσίδες αξίας προκύπτουν και όταν τα διάφορα στάδια ενός project εξελίσσονται σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Αλλού η σύλληψη, αλλού ο σχεδιασμός, αλλού η κατασκευή, αλλού η τελειοποίηση και από αλλού η εμπορία. Πρόκειται για ένα σχήμα που στην προκειμένη περίπτωση ευνοεί την επέκταση επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, με αμοιβαίο όφελος. Γι’ αυτό και η ισραηλινοί επιχειρηματίες που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το καλοκαίρι θα επισκεφθούν όχι μόνο πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αλλά και επιλεγμένες και τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις.

Τρίτον, ο κ. Λουφάκης αναμένεται στις προτάσεις που θα διαμορφώσει να λάβει υπόψιν ότι η Θεσσαλονίκη έχει συγκριτικό παραγωγικό πλεονέκτημα σε τομείς για τους οποίους υπάρχει ισραηλινό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη και ευφυΐα -που καλύπτει κλάδους όπως οι επικοινωνίες, η αγροτική παραγωγή, η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους-, τα προηγμένα υλικά, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και τα loristics.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ