Skip to main content

Γιατί η ιταλική κρίση μπορεί να ζωντανέψει ξανά τον ελληνικό εφιάλτη

Εφόσον Ιταλία και Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να «πέσουν», τότε μπορεί να «θυσιαστεί» μια μικρότερη οικονομία για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα.

Η ιστορία της Ιταλίας είναι πολύ επικίνδυνη για την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο απ' ό,τι φανταζόμαστε, έστω κι αν η κατάσταση στη Ρώμη φαίνεται να ηρεμεί τις τελευταίες μέρες. Και εξηγούμαι. Η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, απλώς, δεν μπορεί «να πέσει έξω». Ο λόγος είναι απλός όσο και προφανής: σε μια τέτοια περίπτωση «θα πέσει έξω» και η Ευρωζώνη. Αν το Βερολίνο κρίνει ότι έτσι πρέπει να γίνει, τότε θα γίνει. Αλλιώς, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασωθεί η Ιταλία.

Εν πολλοίς, το ίδιο ισχύει και με την τέταρτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία, την ισπανική. Η χώρα κι εκεί ετοιμάζεται να μπλέξει σε μεγάλες πολιτικές περιπέτειες, αλλά και στην περίπτωση της Μαδρίτης ισχύει ό,τι και σε εκείνη της Ρώμης. Τα πάντα κρίνονται στο Βερολίνο. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι επικίνδυνες ατραποί για την Ελλάδα. Προσέξτε:

Εφόσον Ιταλία και Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να «πέσουν», τότε μπορεί να «θυσιαστεί» μια μικρότερη οικονομία για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα στις δύο μεγάλες. Κι αυτή θα είναι η ελληνική, χωρίς καμία αμφιβολία. Η διαχείριση μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πλέον άκρως ρεαλιστική. Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα μας είναι πια ανύπαρκτη, ενώ ο συστημικός κίνδυνος που μπορεί να προκληθεί είναι συγκριτικά ασήμαντος. Εδώ αποχωρεί κοτζάμ Μεγάλη Βρετανία και δεν ανοίγει μύτη, που λέει ο λόγος.

Τι θα καταφέρει λοιπόν το Βερολίνο, αν κάποια στιγμή αποφασίσει να τελειώνει με την Αθήνα; Πολύ απλά να στείλει ένα μικρού κόστους αλλά μεγάλης αξίας μήνυμα σε Ρώμη και Μαδρίτη ότι δεν αστειεύεται. Και να πει: «Δείτε τι μπορεί να πάθετε, αν δεν καθίσετε ήσυχα».

Υπό έναν όρο: Ότι Ιταλοί και Ισπανοί δεν θα πουν στους Γερμανούς «δεν μας ενδιαφέρει». Υπό τις σημερινές συνθήκες και με τη μεγάλη άνοδο των λαϊκιστικών – αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κι αυτό στο τέλος, μπορεί να μας σώσει...