Skip to main content

Τι μπορεί να σώσει το mega project για την αξιοποίηση του Ελληνικού

Από την πλευρά του επενδυτή, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και φόβος για νέες απρόβλεπτες, αρνητικές, εξελίξεις...

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσον θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Lamda Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού μέχρι αύριο, όπως ορίζει η σχετική συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από την πλευρά του επενδυτή, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και φόβος για απρόβλεπτες, αρνητικές, εξελίξεις, αν και οι πιο πολλοί που έχουν άμεση γνώση του θέματος ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι μια ακόμα προθεσμία που θα περάσει.

Από το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν πως το ζήτημα το χειρίζεται η κυβέρνηση και θεωρούν ότι το σχέδιο προχωράει. Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι κανένας δεν μπορεί ακόμα να προδικάσει κατά πόσον θα μπορέσει να προχωρήσει και η... επένδυση, που είναι και το βασικό ζητούμενο, εν προκειμένω.

Στην πραγματικότητα, λένε όσοι ξέρουν, η μόνη πιθανότητα για να προχωρήσει η επένδυση έγκειται στο γεγονός ότι οι δανειστές φέρονται να πιέζουν ώστε να περιληφθεί στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης το συγκεκριμένο project. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από τις ελληνικές αρχές «να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης με τον επενδυτή», μετά την κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων, και να προχωρήσουν κατόπιν στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, επικυρώνοντας τη σύμβαση παραχώρησης. Μεταξύ αυτών που ζητούν από την κυβέρνηση είναι και η χορήγηση αδείας καζίνο, όπως προβλέπει η συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - Lamda Development.

Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε το Ελληνικό μπορεί και να προχωρήσει. Αλλιώς, οι πιθανότητες του είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.