Skip to main content

Τι περιμένουμε από το σημερινό συνέδριο για τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα παράγοντες της κτηματαγοράς, των κατασκευών και της αυτοδιοίκησης συζητούν για την αγορά ακινήτων

Πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 2ο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στην Βόρεια Ελλάδα Prodexpo North. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα παράγοντες της αγοράς ακινήτων, των κατασκευών και της αυτοδιοίκησης, συζητούν και αναλύουν όλο το φάσμα που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία. Ένα θέμα πολύ σοβαρό για τους νεοέλληνες, οι οποίοι μια ζωή αποταμιεύουν και επενδύουν σε ακίνητα, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάρρευση και η υπερφορολόγηση της περιουσίας τους έχουν κάνει να χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε, πλέον, σε μια νέα, εντελώς διαφορετική έναντι του 2009, κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων υπογραμμίζει τη σημασία του σημερινού συνεδρίου, το οποίο φιλοδοξεί να φωτίσει τις προοπτικές που δημιουργούνται. Διότι μπορεί η νέα αφετηρία να είναι πιο χαμηλή, αλλά –ίσως εξαιτίας αυτής της κατάστασης- οι προσδοκίες που δημιουργούνται είναι ενισχυμένες.

Κατ’ αρχήν τα τελευταία ένα – δύο χρόνια η ελληνική αγορά ακινήτων δείχνει να ξυπνάει από το κώμα για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, η πολύχρονη αδράνεια και η γενικότερη ύφεση της οικονομίας έχουν συμπιέσει τις τιμές των ακινήτων σε ελκυστικά επίπεδα.

Δεύτερον, στις μεγάλες πόλεις –κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη-, αλλά και στα τουριστικά μέρη, το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, κινητοποιώντας επενδυτές να αξιοποιήσουν κτιριακό απόθεμα –κυρίως παλαιότερα διαμερίσματα που ανακαινίζουν-, που για χρόνια βρισκόταν στα αζήτητα. Εξαιτίας αυτού το λόγου οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη χώρων για κανονική, μακροχρόνια ενοικίαση.

Τρίτον, η περίφημη «χρυσή βίζα», την οποία κάποιος μπορεί να αποκτήσει επενδύοντας 250.000 στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αν και το αμέσως προσεχές διάστημα αυτό θα αλλάξει, καθώς θα προστεθούν στις επενδυτικές επιλογές των πολιτών τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βίζα στη ζώνη Σένκεν και άδεια παραμονής στην Ελλάδα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, οι ελληνικές μετοχές και οι προθεσμιακές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι τα ακίνητα θα παραμείνουν ψηλά στις προτιμήσεις.    

Τέταρτον, οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε νησιά και αναβαθμισμένα θέρετρα της ηπειρωτικής χώρας παρουσιάζουν εσχάτως πολύ σημαντική ζήτηση. Μπορεί το θέμα να αφορά σχετικά λίγες περιπτώσεις, καθώς οι πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες δεν κτίζονται μαζικά, ωστόσο συμπαρασύρει το ενδιαφέρον και για εξοχικά μεσαίας –τουλάχιστον- κατηγορίας.

Το οικονομικό αποτέλεσμα των δύο τελευταίων κατηγοριών λαμβάνει εσχάτως εκρηκτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2018 «μπήκαν» στην ελληνική αγορά ακινήτων ξένα κεφάλαια 1,35 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 172,1% έναντι των 500 εκατ. ευρώ του 2017, που κι αυτό είναι μέγεθος μεγαλύτερο κατά 86,5% έναντι του 2016.   

Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι’ αυτό το συνέδριο για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα είναι στη δεδομένη συγκυρία απολύτως επίκαιρο. Διότι –κακά τα ψέματα- όσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ή οι επενδυτές ακινήτων δεν είναι μόνο ευχάριστα. Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία ήρθε για να παραμείνει και θα είναι δυσβάσταχτη ακόμη κι αν ισχύσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία στο δρόμο για τις εκλογές έχουν υποσχεθεί και τα δύο κόμματα εξουσίας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γενικότερο περιουσιολόγιο στο οποίο οι Έλληνες θα δηλώνουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ενδέχεται οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες να αυξηθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι έμπειροι οργανωτές του συνεδρίου συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα –πέραν των θεμάτων για τις προοπτικές και τι ευκαιρίες της κτηματαγοράς- ειδική συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων, ώστε να ακουστεί και η φωνή των επενδυτών. Όσων, δηλαδή, είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην ακίνητη περιουσία (κατοικίες, εξοχικά, εμπορικά ακίνητα, γραφεία κ.λπ.). Το συνέδριο, στο οποίο έχει δηλώσει συμμετοχή το σύνολο των παραγόντων της κτηματαγοράς της ευρύτερης Βορείου Ελλάδος, διεξάγεται στο Μακεδονία Παλάς και η πληροφόρηση της Voria.gr θα είναι συνεχής.