Skip to main content

Τι επιδιώκουν οι 100 που πηγαίνουν στις πορείες για τη Μακεδονία;

Τα ερωτήματα στους διοργανωτές των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, οι παραπλανητικές δηλώσεις Τσίπρα και η επικίνδυνη κινητικότητα των αλβανοτσάμηδων.

Θα το γράφω καθημερινά, κι ας γίνομαι κουραστικός. Με ποιο κίνητρο αποφασίζεται να γίνονται καθημερινά σχεδόν συλλαλητήρια για το Σκοπιανό; Τι ακριβώς επιδιώκουν οι διοργανωτές; Ποιος θα εντυπωσιαστεί με ένα "συλλαλητήριο" 100 ατόμων;

Οι 500.000 πατριώτες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, και οι περισσότερες σ’ αυτό των Αθηνών, δεν άλλαξαν την απόφαση των κυβερνώντων, που φαίνεται πως ήταν από καιρό ειλημμένη, επειδή έτσι ήθελαν οι ισχυροί. Και μπορεί να μας είπαν ότι αντιπαθούν την "διπλωματία της κότας", αλλά δεν αναρωτιούνται μήπως επέλεξαν την "διπλωματία του σπουργιτιού".

Οι 100 που συγκεντρώνονται κάθε φορά, είναι σε θέση να αλλάξουν την κατάσταση; Μήπως στέλνουν το μήνυμα ότι οι Έλληνες άρχισαν να αποδέχονται την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών;

Δεν ξέρω αν οι διοργανωτές των τέτοιων συλλαλητηρίων είναι απλώς ένθερμοι πατριώτες και αγνοί ιδεολόγοι, αλλά έχουν μεσάνυχτα από πολιτική. Επειδή, αν ήμουν εγώ στην κυβέρνηση, θα έβαζα τις κρατικές υπηρεσίες να οργανώνουν αποτυχημένα συλλαλητήρια, για να ξεφτυλίζουν μια ιερή υπόθεση.

Λοιπόν, για να τελειώνουμε. Όσοι επί δεκαετίες έχουν ασχοληθεί στα σοβαρά με το σκοπιανό ζήτημα, καλούν τους Έλληνες πατριώτες, να προσέρχονται μόνον σε εκδηλώσεις που έχουν την σφραγίδα των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου και της Ομοσπονδίας των Μακεδονικών Πολιτιστικών Σωματείων. Για να υπάρχει σοβαρότητα, και να γνωρίζουμε τα κίνητρα των διοργανωτών.

Έρχομαι πάλι στην σκοπίμως παραπλανητική διαπίστωση του πρωθυπουργού, ότι οι αναταράξεις των διεθνών αγορών, ευθύνονται για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, επειδή το επιτόκιο βρίσκεται στα ύψη, ξεπερνώντας και το 4,5%

Και είναι σκοπίμως παραπλανητική, επειδή μπορεί να αγνοεί ο πρωθυπουργός, ότι ακριβώς αυτήν την περίοδο, η Πορτογαλία δανείζεται με επιτόκιο 1,8%, η Ισπανία με 2% περίπου, το ίδιο σχεδόν και η Κύπρος. Γιατί οι διεθνείς αναταράξεις δεν επηρεάζουν αυτές τις χώρες; Έχουν "πιασμένο" τον διαιτητή;

Έγραψα εχθές για το περίεργο του πράγματος, να βρίσκονται στο ίδιο κόμμα ο ηγέτης του ΚΕΑΔ που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονότητα, με τον ηγέτη των Αλβανοτσάμηδων, που δεν χάνει ευκαιρία να χύσει χολή για τον ελληνισμό. Διαβάστε την πρώτη δήλωσή του, μόλις έγινε δεκτή επίσημα η προσχώρηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αρχηγό τον Λουλζίμ Μπάσα:

«Τόνισα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον κ. Μπάσα, να δεσμευθούμε και να δώσουμε τη σωστή λύση  με την ορθολογική του και ιστορική του διάσταση, το σεβασμό των θυμάτων της φοβερής γενοκτονίας, αλλά και την εξεύρεση όλων των διπλωματικών και νόμιμων καναλιών για λύσεις στις ιδιοκτησίες των Αλβανών της Τσαμουριάς». Και μ’ αυτόν ο Ντούλες θα βρίσκεται στα ίδια έδρανα.

Θα μείνω στους Τσάμηδες που δραστηριοποιούνται επικίνδυνα. Και μη πει κανείς, ότι είναι ανεδαφικά αυτά που υποστηρίζουν… Έτσι έλεγαν και για τους Σκοπιανούς, αλλά οι ισχυροί υποστηρικτές τους επέβαλαν τα σχέδιά τους.

Η "Τσαμουριά" έγινε επίσημα αποδεκτή στην CONIFA, η οποία είναι μια διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε το 2013, στην οποία συμμετέχουν διάφορες ομάδες που εκπροσωπούν έθνη, μη αναγνωρισμένα κράτη, εθνοτικές μειονότητες, που δεν ανήκουν στη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία FIFA. [Μεταξύ τους είναι οι Ουιγούροι, η Αμπχαζία…]. Αποκτούν σιγά-σιγά, έστω κι έτσι, ένα διεθνές βήμα.

Δεν λέω, εμείς τι κάνουμε σ’ όλα αυτά. Ταξίδια κι απολογητικές συνεντεύξεις που δεν πείθουν. Αλλά από ύφος, άλλο τίποτε…