Skip to main content

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Τι ισχύει βάσει Συντάγματος για τις αρμοδιότητες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης - Ως πού φθάνουν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να νομοθετήσει; Επειδή πολλά έχουν λεχθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, θα πρέπει στο σημείο αυτό να διευκρινισθούν ορισμένα θέματα.

Με πρώτο απ' όλα το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται απ΄ το Σύνταγμα, καθώς αυτή η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή. Ως γνωστόν, η Βουλή έχει διαλυθεί, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν εκλογές, οπότε δεν μπορεί να ψηφισθεί νόμος.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πρέπει κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης να ληφθεί και να υλοποιηθεί μια απόφαση; Υπάρχει σε αυτή την περίπτωση η ύστατη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Για παράδειγμα, ακούγεται ότι με ΠΝΠ θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο να γίνει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες που θα διαρκεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση - αν και μετά από τη χθεσινή εγκύκλιο της ΓΓΔΕ οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Ένα άλλο ερώτημα, που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες έχει να κάνει με την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό σε διεθνή events. Για παράδειγμα, αν συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ποιος θα πάει εκ μέρους της χώρας; Η απάντηση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και θα μπορούσε να το κάνει και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Το ίδιο θα γίνει και με την εκπροσώπηση του Κράτους στη ΔΕΘ.