Skip to main content

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2010

Οι βασικές κατευθύνσεις του, στο κομμάτι των εσόδων, των δαπανών και των περικοπών, όπως αναφέρονται στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Μετά τη χθεσινοβραδυνή οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του παγώματος των αυξήσεων, η κατάθεση  του προϋπολογισμού έριξε περισσότερο φως στις κυβερνητικές προθέσεις. Το τελικό κείμενο, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι κατά 800 εκατ ευρώ περισσότερες σε σχέση με τη πρόβλεψη του Προσχεδίου. Μείωση κατά 10% έρχεται στο κομμάτι της χρηματοδότησης των Ταμείων, ενώ υιοθετείται η πρόβλεψη για ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας της τάξης του -1,3%, από -1,5% που προέβλεπε το Προσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση, το τελικό κείμενο επισημαίνεται ότι θα αναφέρει πλαφόν στις αυξήσεις των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, πρόσθετες περικοπές δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στη φορολογική κλίμακα. Στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών , ο προϋπολογισμός θα προβλέπει αυξήσεις στους άμεσους φόρους στα υψηλά εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και ενεργοποίηση της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο, με «πλαφόν» τα 6.500 ευρώ. Τέλος, στο κείμενο του Προϋπολογισμού, επαναλαμβάνεται η δέσμευση για πάγωμα των προσλήψεων, την υιοθέτηση, από το 2011 της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις και με εξαίρεση τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

Ιδιαίτερη εντύπωση ακόμα προκαλεί το γεγονός ότι απουσιάζει κάθε αναφορά σε αποκρατικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι αντίθετη σε κινήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα. Ζητούμενο, βεβαίως, αποτελεί αν θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το ίδιο όταν τα έσοδα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και θα πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων.