Skip to main content

Τι θα φέρει ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη στο Helexpo Forum

Η χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της ανόδου του στην πόλη, το επόμενο τριήμερο, 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρωθυπουργός αποκόμισε πλήρη εικόνα για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης καθώς και για τα γενικότερα οικονομικά θέματα τα οποία απασχολούν και τους εδώ επιχειρηματίες, και σε μια βδομάδα θα επανέλθει με προτάσεις και λύσεις». Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο μετέφερε στην Voria.gr κυβερνητικό στέλεχος το οποίο γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη.

Η επίσκεψη είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της ανόδου του στην πόλη, το επόμενο παρασκευοσαββατοκύριακο 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ανοίξει την αυλαία του thessaloniki Helexpo Forum.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες η Voria.gr η ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς η οποία δινόταν παραδοσιακά το βράδυ του Σαββάτου, φέτος θα σπάσει σε δύο μέρη. Η πρώτη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο “Ι. Βελλίδης” και θα αφορά αποκλειστικά τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Θα έχει χαρακτήρα πάνελ και θα συμμετάσχουν πενήντα εκπρόσωποι των βασικών φορέων της πόλης. Η βασική οικονομικού περιεχομένου ομιλία του θα γίνει στις 7.30 το βράδυ και πάλι στο “Ι. Βελλίδης”, ενώπιον και πάλι πενήντα ατόμων στα οποία, όμως, δεν θα περιλαμβάνεται κανένα κυβερνητικό ή κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Τα δύο βασικά αιτήματα

Στη βραδινή ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει, ως είθισται, τους άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 2021, αλλά και άμεσα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας. Σ' αυτό περιστράφηκε η χθεσινή συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης οι οποίοι είχαν ήδη στείλει στις αρχές της εβδομάδας υπομνήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου τα οποία είχε επεξεργαστεί ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η κοινή συνισταμένη των αιτημάτων όλων των φορέων ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, είτε μέσω της συνέχισης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής είτε με την ενίσχυση της εγγυοδοσίας για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, καθώς και η εξόφληση των χρεών επιχειρήσεων, κυρίως προς τον ΕΦΚΑ, σε πολλές δόσεις.

Μετρό και ΟΑΣΘ

Στη μεσημεριανή ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αποκλειστικά στα ζητήματα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό έναντι των δεσμεύσεων τις οποίες είχε αναλάβει στην περσινή 84η ΔΕΘ, ενώ θα παρουσιάσει και χρονοδιάγραμμα για νέα έργα τα οποία δρομολογούνται ή θα δρομολογηθούν. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο θέμα του ΟΑΣΘ και θα πει ότι οι σχεδιασμοί για την ενίσχυση του στόλου υλοποιούνται, ενώ για το θέμα του μετρό ο βαθμός υλοποίησης είναι πιο βραδύς, κυρίως σε ό,τι αφορά τον σταθμό Βενιζέλου. Παρόλα αυτά θα τονίσει πως η βασική του δέσμευση περί αλλαγής του τρόπου κατασκευής του σταθμού υλοποιείται ενώ θα δώσει και το στίγμα των μελλοντικών επεκτάσεων του μετρό.

Λιμάνι και fly over

Ένα άλλο χαρτί που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός είναι ο διαγωνισμός για το μεγάλο έργο της διαπλάτυνσης της εσωτερικής περιφερειακής, με τη μέθοδο του fly over, λύση την οποία είχε επίσης εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού άνω των 350 εκατ. ευρώ, να βγει στον αέρα μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο στην οδική, όσο και στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το οδικό δίκτυο (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό) και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Δύο έργα τα οποία εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία συζήτησε στη χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τη νέα διοίκηση του ΟΛΘ Α.Ε.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ και το Thess INTEC

Αναφορά θα υπάρχει ασφαλώς και στο ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ το οποίο προχώρησε σημαντικά και όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα η περίληψη του διαγωνισμού θα αναρτηθεί στο site της Έκθεσης και μέχρι το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ανάπλασης θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στη συνάντηση την οποία θα έχει ο πρωθυπουργός με τη διοίκηση της Έκθεσης το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί, τέλος, και σε κάποια άλλα, συμβολικού αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, έργα της πόλης τα οποία συνθέτουν μια “πλούσια και δυναμική ατζέντα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για το οποίο σημειώθηκε κάποια μικρή πρόοδος, η δημιουργία του Thess INTEC, για το οποίο έγινε το πρώτο βήμα με την μεταβίβαση της έκτασης από το ΤΑΪΠΕΔ στο ελληνικό δημόσιο κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό ο πρωθυπουργός ενδέχεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη αργά το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου, ερχόμενος από την Κορσική όπου θα συμμετάσχει στη διάσκεψη των χωρών του Νότου.